Amerikan Rüyası İnsanın Rüyası’dır

fal bak

Amerika’da ise yaşamın her aşamasmda kendini gerçekleştirmek var. İşte makalenin başmda belirttiğim bir şey olmak kavramı gücünü buradan alıyor. Bir şey olmanın gerisinde aslında kendini gerçekleştirmek var. Biz dışarıdan bakanlar buna Amerikan Rüyası diyoruz ama belki de kendi kendimize yeryüzü kültürüne mal edilmesi gereken bir şeyi sadece bir ülkeye ve kültüre hediye ediyoruz. Asim Mas-low’un listesi sadece Amerikan kültürü için geçerli değil. Tüm insanlar için geçerlidir. O halde neden diğer insanlar da zamanlarının daha büyük bir kısmını kendini gerçekleştirmeye adamıyor?

Çünkü onlar gereksinimler listesinin diğer aşamalarında bir yerde takılıp kalıyor. O seviyedeki gereksinimlerini yeterince karşılayamadığından daha ötesine geçemiyor.
Türkiye’de toplum genel olarak ilk üç seviyeyi iyi kötü yaşayabiliyor. Ama dört ve beşinci seviyeler çok sınırlı sayıda insana yar olabiliyor. Böyle olunca da insanlar bu seviyelerdeki gereksinimlerini birbirlerini yiyerek karşılamaya çalışıyor.

Kendini gerçekleştirme olgusunun maddi gelir seviyesiyle de bir ilişkisi olduğu muhakkak. Ancak maddiyatın bir toplumdaki insanlara dengeli dağıtılması da yine gereksinimler hiyerarşisindeki yapının sağlık durumuna endekslidir. Ego tatmini burada en büyük engelleyicidir. Cebini doldurmak için vekil ya da bakan olma fikri güzel bir örnek. Bunu son bir yıl öncesine dek 1950’den beri izliyoruz.

Sonuçta aslında Amerikan Rüyası, insanın Rüyası’dır. Ama ne yazık ki bunu sadece Amerikalılar bu bedeli ödeyecek vatandaşları için kendi sınırları içinde sağlıyorlar. Dünyanın diğer bölgelerinde yaşayan insanlar da kendi yaşadıkları yerlerde buna kavuşamadıklarını gördüklerinden bu ülkelere göç etmek ve orada yaşamak istiyor.
Demek ki buradaki egoistlerin “her şey yolunda” türündeki açıklamalan pratikte doğru değil! Yolunda gitmeyen şeyler var. Türkiye’de son yirmi yılın pisliklerinin birer birer ortaya çıkarılması bunun ispatı değil mi?
Tanol Türkoğlu (Tanol@myself.com): 1967 İstanbul doğumludur. Bilgisayar mühendisi olup bilişim Sektöründe yöneticilik yapmaktadır. Profesyonel kariyerine ek olarak bilgisayar ve kişisel gelişim alanlarında kitap çevirileri ve editörlük yapmıştır, (ör. Büyük Düşünmenin Büyüsü). Bir yılı aşkın bir süredir Cumhuriyet Gazetesi Bilim Teknik ekinde Internet ile ilgili yazılannı Ooof Off Line köşesinde yayınlanmaktadır. Ayrıca Intemet’te yayın yapan iki elektronik dergide çeşitli konulardaki makaleleri yayınlanmaktadır.

Örneğin Ecevit, Demir el gibi siyaretçiler 1970’li yılların sonunda 80’li yıllarm başmda siyasi miyatlannı dolduracakken uzun yıllar beklediler. Şimdi bu yaşta bu yanşlarm içindeler. Ayrıca tabii haklı olarak onlar da ben doyamadım, o nedenle başkasma bırakmam tavrı içindeler.
Ben ise şu an ODTÜ’ye gittiğimde, eski mezunum deyince ana kapıdan kampüsün içine dahi giremiyorum. Ne yapalım, kural böyle!

Bir önceki yazımız olan AKREP BURCU (SCORPIO) başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment