Astroloji’de Merkür

fal bak

Merkür

Akıl

Bilginin aktarılması; konuşma, yazma, öğretme. Bilginin algılanması; dinleme, öğrenme, okuma, gözlem.

Sinirlilik, rasyonalizasyon, endişe, entellek-tüellik, gevezelik, havailik, hiperaktivite, tutarsızlık.

Benim düşünmede ve iletişimde güçlü olduğum yönler nelerdir? Benim düşünmede ve iletişimde zayıf olduğum yönler nelerdir? Zihinsel faaliyet içe yönelir. Bağımsız, özgün, yaratıcı düşünme özgürlüğü sağlanır. Kendini ifade zorlaşabilir; sözcükler oluşamaz.

Şans yüzünüze güldü: televizyonda bir bilgi yarışmasına katılma isteğiniz kabul edildi. Eğer şansınız devam ederse, kapıdan yeni bir araba ve Havvaii’de bir hafta tatil kazanmış olarak çıkacaksınız. Devam etmezse, on milyon kişinin önünde aptalın biri durumuna düşeceksiniz. Sıkı hazırlandınız. Eksikleri gözden geçirdiniz. Stüdyoda spotların altına yürüdünüz. Amerika güzeli gibi gülüyorsunuz. Roketi henüz ateşlenmiş bir astronot gibi gerginsiniz.

Sunucu şakacı sözler söylüyor, sizi tamtıyor. Kimsiniz? Ne iş yaparsınız? Rakibinizi selamlıyorsunuz. Şimdi başlıyor. The Big Sleep filminde Bogart’la oynayan kadın oyuncunun adı? Tık tık tık… çabuk düşün… Zil sesi! Eğer çabuk davranmazsanız arabayı rakibiniz götürecek. Tasmanya nerede? Quahog ne demek? Bikini adı nereden geliyor? Peş peşe sorular. Ter boncuk boncuk. Düşün, düşün, düşün. Ay’a ilk ayak basan kişi kimdir? Neydi onun adı? Saat tık tık… İşte buldum! Zile bas!

Hawaii için bavul hazırlayabilirsiniz. Merkür sizinle birlikteydi. Merkür aklımızdaki kütüphaneden sorumlu gezegentir. Fonkiyonu düşünmek. Bilmek. Anlamak. Muhakeme etmek. O sahnedeyken, aklımız net ve çabuktur. Zekamız limitlerinde çalışır. Ve akciğer kanseri hakkında bir program izleyen sigara tiryakisi kadar hırçın, sinirli, tedirgin oluruz.

Gezegenler Güneş’e yaklaştıkça, yörüngeleri kısalır. Daha hızlı hareket ederler. En uzak ve vavaş Pluto bile, saniyede üç mil kateder. Dünya, Pluto’vla mukayese edilirse, saniyede onsekiz milden biraz fazla hareket eder. Pluto’nun hızının altı misli. Ama Pluto’nun yörüngesinin uzunluğu kırk misli fazladır.

Merkür Güneş’e en yakın ve çevik gezegendir. Saniyede 30 mil hızla çığlık atarak uzayda hareket eder. Yörüngesini 88 günde tamamlar. Pluto ise 248 yılda. Yani bin mislinden fazla hızlı.

Eğer başınız dönmeye başladıysa, iyi. Merkür’ün dalga boyuna yaklaşıyorsunuz demektir. Bu akim, lineer, mantıksal fonksiyonların gezegenidir. Diğer gezegenlerden hızlı hareket ettiği gibi, bilincimizin ruhsal hız kayıtlarını düşünceler, zihinsel devrelerin saniye saniye ateşlenmesi tutan bölümüyle ilintilidir.

Mitolojide Merkür tanrıların habercisidir. Geleneksel olarak, konuşma ve yazılı iletişimle bağlantılıdır. Bu ilişkiler geçerli, ama Merkür enerjisi daha esaslıdır. O, zihinde organize olmamış imgelerin, özgür çağrışım oyunudur. Duyuların uyarısına bilincin gösterdiği tepkidir. Sözcükler sonra gelir. Onlar kültürel ürünlerdir, algıladıklarımızın karmaşıklığını düzene koyma yollarıdır.

Dil sadece Merkür’ün oyun alamdır. Yine de, güçlü bir Merkür etkisi genellikle bir konuşkanın göstergesidir. Ve daima, bir düşünürün göstergesidir. Bu düşünceler çok yüce ve soyut olabilirler. Veya akim ezberlenmiş şikayet listeleri olabilirler. Her iki halde de, zihnin içinde hızla dökülmektedirler. Saniyede otuz mil hızla. Ama genellikle daireler halinde.

Merkür etkisi güçlü bir insana baktığımızda, biz dakikada 33 devir yaparken, o 78 devir yapıyor gibi hissederiz.

Bu hız Merkür’ün hem gücü hem de yükümlülüğüdür. O izlenimleri ve etkileri diğer gezegenlerden daha hızlı kavrar. Dünyanın düşünceleri, sesleri ve nesneleriyle derinden büyülenir. Ve bu izlenimleri bir ayna gibi yargısız ve net işlemden geçirebilir.

Ancak bu izlenimler hazmedilmeden de zihnin içinde ilerleyebilir. Okuma yazma bilmeyen bir ortaçağ baronunun kitap kolleksiyonu gibi, zihnin raflarında renkli ama anlamsız objeler olarak yığılabilirler.

Hiç Beethoven’m her bir senfonisini hangi yılda yazdığım bilen, ama onları dinlerken gülümsemeyen veya tempo tutmayan bir tanıdığınız var mı? İşte o insamn denetimden çıkmış bir Merkür’ü vardır. Bu gezegen kırmızı çizgi vuruşu için hızla fırlayabilir ama gerçekte gösterebileceği bir şeyi yoktur. Sadece bir sürü laf. Merkür bir insanı kıvır zıvır bağımlısına dönüştürebilir.

Bir başka Merkür riski de düşünme ve algılama fonksiyonlarımızın egomuzun parçaları olan korkularımız ve önyargılarımız ile bozulmasıdır.

Astronomi bizi Merkür’ün bu tehlikesine karşı uyarmaktadır. Nasıl? Görsel olarak, Merkür Güneş’e bağlıdır. Bu ikisi gökyüzünde hiçbir zaman ayrı olamazlar. Astronomlar bunu binlerce yıldır biliyorlardı, ama nedenini ancak onaltıncı yüzyılda anladılar: Merkür’ün küçük yörüngesi Güneş’e, Dünya’ya nazaran, o kadar yakındır ki, 28 dereceden fazla ayrılamazlar. Biz onlardan çok uzak olduğumuz için onları hep yan yana görürüz.

Akıl egoya, Merkür’ün Güneş’e olduğu kadar yakındır.

Özen, sorumluluk ve alçak gönüllülük olmadan, sadece görmek istediklerimizi görürüz. İzlenimlerimizi seçici bir şekilde toplarız. Hep egomuzun kendini rahat hissedeceği bir gerçek modelini destekleme çabası içinde oluruz.

Bu şekilde bir rasyonalizasyon ve savunmacılık Merkür’ün bir başka tuzağıdır. Bu gezegen herşeyi olgularla ispatlayabilir, ve ispatlayamasa bile o kadar ateşli ve hızlı konuşabilir ki savlarının boşluklarım gizleyebilir. Bu durumda Merkür’ün kesinliğinin, emin olmasımn aksini ispatlayabilecek tek şey sinirliliğidir. Başka hiçbir gezegen bu kadar seğiremez, bu kadar tik sahibi olamaz.

Vücudun yiyeceğe gereksinimi olduğu gibi, aklın da izlenimlere gereksinimi vardır. Doğum haritasında Merkür’ün konumu bunları nasıl bileyeceğimizi ve arıtacağımızı gösterir. Ama aym zamanda önyargılarımız ve bir türlü kavrayamadığımız konular hakkmda bizi uyarır. Merkür için yapılması gereken, onu Güneş’in dalkavukluğundan, Güneş’in başbakanlığına dönüştürmektir. Merkür’ün yaşamın anlamını bilmesi gerekmez. Onun ilgi alam daha ivedidir. O ham bilgiyi toplayıp Güneş’e iletmelidir. Gözlem. Bilgi transferi. Merkür’ün fonksiyonları bunlar. Fazlası gerekmez.

Bir önceki yazımız olan Astroloji İki Güneş Sistemi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment