Astrolojik Sözlük

Açılar: Bir haritadaki gezegenler, hassas noktalar ya da en uç noktalar arasındaki açısal ilişkilerdir. İki nokta arasındaki çizgiler ve haritanın merkezi Dünya’yı temsil eder, açıları oluşturur. Astrolojik açılar, birleşme (0 derece uzaklıktaki iki nokta), zıtlık (180 derece uzaklıktaki iki nokta), kare (90 derece uzaklıktaki iki nokta), sekstil (60 derece uzaklıktaki iki nokta) ve üçlü (120 derece uzaklıktaki iki nokta) açıları içerir. Açılar uyum ya da meydan okumayı işaret eder.

Ateş: Dört elementten biri. Ateş burçları Koç, Aslan ve Yay’dır.

Birleşme: İki noktanın, enerjileri birleştirecek kadar yakın olduğu yerde, noktalar arası açı ya da köşedir. Uyumlu ya da meydan okuyucu olabilir. Bu, gezegenlerin pozisyonlarına bağlıdır.

Değişken Burçlar: Değişkenlik, bir burcun kendini nasıl ifade ettiğini tanımlayan nitelik ya da kategorilerden biridir. Değişken burçlar İkizler, Başak, Yay ve Balık’tır. Bu burçlar kolay adapte olan ve bazen değişebilen burçlardır.

Derece: Eğim derecesidir, bir dairenin 360 bölümünden her birine denir. Zodyak dairesi, her biri 30 derece olan on iki burca bölünmüştür. Her derece 60 dakika, her dakika 60 saniyedir.

Dış Gezegen: Uranüs, Neptün ve Plüton dış gezegenlerdir. Güneşe uzaklıkları yüzünden tek bir rotasyonu tamamlamaları uzun zaman alır. Belirli bir tarihin birkaç yıl öncesinde veya sonrasında doğmuş herkes bu gezegenlerin belli başlı etkilerini taşır.

Dişil Burçlar: Her Zodyak burcu ya eril ya da dişildir. Toprak burçları (Boğa, Başak, Oğlak) ve su burçları (Yengeç, Akrep, Balık) dişildir.

Doğum Haritası: Kişinin doğum haritasıdır. Doğum anında her gezegenin yerleşimini gösteren anlık durum haritasıdır.

Düğüm Noktası: Gezegenlerin tutulumu ya da Dünya’nın Güneş etrafındaki yolunu kestikleri noktadır. Kuzey Düğümü Dünya perspektifinden bir gezegenin tutulumu geçip kuzeye doğru ilerlediği noktadır, Güney Düğümü ise güneye doğru ilerlediği noktadır.

Dünyevi Astroloji: Politik ya da ekonomik olaylarla ilgili astroloji dalıdır.

Ekinoks: Gece ve gündüz sürelerinin eşit olması. Dünya’nın Güneş çevresinde döndüğü yörüngede, gece ve gündüz sürelerinin eşit olduğu nokta.

Ekinoks Presesyonu: 0 derece Koç burcundaki bahar ekinoksu noktasının aşamalı hareketi. Bu nokta, Tropikal Zodyak’m başlangıcını belirler ve yavaş yavaş Zodyak takımyıldızlarına doğru geri gider. Böylece yaklaşık 2000 yılda bir, bir önceki takımyıldızda ekinoks başlar.

Ekliptik (Tutulum): Güneş’in Dünya’dan görünen yüzüdür. Ekliptik çemberi, Zodyak’ın merkezini oluşturur.

Elementler: Zodyak burçları, her birinde üç burcun yer aldığı dört gruba bölünür. Her biri ateş, toprak, hava ve su elementlerinden biriyle sembolize edilir. Bir burcun elementi, o burcun esas yapısını ifade eder.

En Uç Nokta: Haritada, burçlar ya da evler arasındaki ayırıcı çizgi.

Eril Burçlar: Her Zodyak burcu ya eril ya da dişildir. Ateş burçları (Koç, Aslan, Yay) ve hava burçları (îkizler, Terazi, Kova) eril burçlardır.

Evler: Yıldız haritasının on iki dilime bölünmesiyle oluşurlar ve Yükselen ile başlarlar. İki ev arasındaki bölen çizgiye, evin en uç noktası denir. Her ev, günlük yaşamın belli açılarına tekabül eder ve en uç noktaya hükmeden astrolojik burç tarafından yönetilir.

Gezegen: Astrolojide kullanılan gezegenler Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton’dur. Astrolojik olarak, Güneş ve Ay da gezegen olarak sayılır. Doğum haritası, doğum anında gezegenlerin yerleşimlerini gösterir.

Gezegen Hâkimiyeti: Bir gezegenin en uyumlu olduğu burçtur. Örneğin, Güneş ve Aslan, Jüpiter ve Yay, Ay ve Yen geç gibi.

Giriş: Gezegenin bir burca girdiği noktadır.

Gök Günlüğü: Güneş, Ay ve gezegenlerin pozisyonlarını ve astroloji amaçlı bilgileri içeren liste.

Güneş Burcu: Belli bir zamanda Güneş’in yer aldığı Zodyak burcu.

Hava: Dört ana elementten biridir. Burçları İkizler, Terazi ve Kova’dır.

Kare: Birbirinden 90 derece uzakta olan iki nokta.

Kavuşum Döngüsü: İki gezegenin birleşimi arasındaki süre.

Köşeler: Haritayı dörde bölen dört noktadır. Köşeler, yakın gezegenlere vurgu yapan hassas alanlardır. Bu noktalar hari tanın Birinci, Dördüncü, Yedinci ve Onuncu Evlerinin en uç yerinde bulunur.

Lagna: Hindu ya da Veda astrolojisinde Yükselen yerine kullanılan bir terimdir. Doğum anında, doğu ufkundaki Zodyak derecesidir.

Nitelikler: Burçları elementlere göre sınıflandırmanın yanında, on iki Zodyak burcu üç ayrı sınıfta ya da nitelikte daha toplanmıştır. Öncü, değişken ve sabit. Her burç elementi ve niteliğiyle birlikte değerlendirilir. Element, burcun temel yapısını belirlerken nitelik ifade biçimini belirler.

Orb: Bir haritada açıları hesaplarken kullanılan küçük marj farkıdır. Örneğin 180 derecelik bir açı tam bir zıtlık oluştursa da astrologlar 180 derecenin her iki yanında 3 ya da 4 derecelik açı farkı görebilir ve açının etki alanının geniş olabileceğini düşünür. Bir açıda oran ne kadar düşükse o açı o kadar kuvvetlidir. Her açısının kaç derecelik orana imkân vereceği konusunda astrologların farklı düşünceleri vardır.

Orta Nokta: İki gezegene eşit uzaklıkta olan noktadır. Bazı astrologlar bu noktayı haritanın hassas noktası olarak tanımlar.

Öncü Burçlar: Burcun kendini tanımladığı nitelik ya da kategorilerden biridir. Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak, faaliyeti başlattığına inanılan ana burçlardır.

Sabit Burçlar: Sabitlik, bir burcun kendini nasıl ifade ettiğini tanımlayan üç nitelik ya da kategoriden biridir. Sabit burçlar Boğa, Aslan, Akrep ve Kova’dır. Bu burçlar hâlihazırdaki kalıplara uymaya meyilli, değişime karşı duran burçlardır.

Seçimsel Astroloji: Bir faaliyeti başlatmak için en uygun zamanı seçmekle ilgili astroloji dalı.

SekstÜ: Haritada birbirinden 60 derece uzaklıkta olan iki nokta.

Sert Açılar: Astrologların zorluk ya da meydan okumayı temsil ettiğine inandığı açılardır. Kare, zıtlık ve birleşme (hangi gezegenle birleştiğine bağlı olarak) sert açılardır.

Su: Dört elementten biri. Su burçları Yengeç, Akrep ve Balık’tır.

Şiron: Satürn ve Uranüs arasındaki bir yörüngede bulunan kuyrukluyıldızdır, iyileşme, çevre bilimi, geleneksel ve modern yöntemler arasında bir köprüye açılan kapı olduğuna inanılır.

Tepe Noktası: Ekliptik üzerindeki en yüksek nokta, yıldız haritasının bakıldığı yerin hemen üzerinden geçen meridyenle kesişen yer, yıldız haritasının güney ufkudur.

Ters Yönde Hareket: Gezegenin görünen geri hareketidir. Bu durum, Dünya’nın ve diğer gezegenlerin elips yörüngesinin göreceli hareketiyle ortaya çıkan bir yanılsamadır.

Toprak: Dört elementten biridir. Toprak burçları Boğa, Başak ve Oğlak’tır.

Tropikal Zodyak: Tropikal Zodyak, bahar ekinoksu sırasında Güneş’in yer aldığı 0 derece Koç burcunda başlar. Bu sistem pek çok astrolog tarafından ve bu kitapta da kullanılmaktadır.

Tutulma: Güneş tutulması, Dünya’dan bakıldığında, Ay’ın Güneş’in önüne geçerek onu engellemesidir. Ay tutulması, Güneş’in Ay’ın önüne geçerek onu engellemesidir.

Ufuk: Ufuk, astrolojide de genel anlamında kullanılır. Ancak astrolojide doğu ve batı ufukları vardır. Doğum haritasında, doğum noktasının doğu ufku Yükselen ya da Birinci Ev in en uç noktası, batı ufku ise Alçalan ya da Yedinci Ev’in en uç noktasıdır.

üçlü: Birbirinden 120 derece uzaktaki iki nokta.
Yararsız Gezegenler: Gezegenin, bir burçtaki bakış açısını oluşturduktan sonra yeni bir burca girmeden önceki hâli.

Yıldız Zodyak: Hindu ya da Veda astrologları tarafından kullanılan bir terimdir. Yıldız Zodyak, takımyıldızların gökteki pozisyonlarında yer alır.

Yumuşak Açılar: Haritadaki iyi şansı ya da rahat ilişkileri tanımlar. Üçlü, sekstil ve birleşme (hangi gezegenlerin birleştiğine bağlı olarak) yumuşak açılardır.

Yükselen: Yükselen burçtur. Yıldız falının hesaplandığı zaman ve yerde, doğu ufkundaki Zodyak derecesidir. Dünyaya yansıttığınız fiziksel görüntüyü gösterir. Birinci Ev’in en ucundadır.

Zıtlık: Haritada 180 derece uzaklıktaki iki nokta.

burçlar
burçlar

Bir önceki yazımız olan Astroloji başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment