ASTROLOJİNİN TARİHİ

logo (1)

Babil. Mezopotamya’da herşey, tarıma mevsimlerin (30° kuzey enlemi civarında) ve gökyüzünün gözlemine uygun bir bölgede, Fırat ve Dicle arasında başlar. M. Ö. 4000 ve 1000 arasında, ülke güneyde Sümerler ve kuzeyde Akatlar arasında paylaşılmıştı.

Önce, pratik ve somut bilimsel yazılar, biçimlendirilmiş sazlarla (bu nehir bölgesinde çok bol olan) yazılmış kil yazıtlar “çivi yazısı” denilen gerçek bir fonetik temelli yazıya dönüşür. Sümerler’in bu önemli buluşu, daha sonra Sümerler’i egemenlikleri altma alan Akatlar’a geçer. Bu yazı, 1. Ö. 2000’lerden sonra Babil Krallığı’nm yazısı olur ve Mısır’da olduğu gibi, elit bir aristokrasi tarafından korunarak ve geliştirilerek, onlara büyük bir güç ve ayrıcalık verir.

Fakat bizim için önemli olan, bu aristokratların gökyü züyle ilgili olanlar da dahil çeşitli dokümanların ve her türden olayınl3 gözlemlenmesi ve korunması konusunda olağanüstü bir gelenek geliştirmiş olmalarıdır. Astronomiyle ilgili bulunan ilk tablet l.ö. 8. yüzyıla tarihlenir. Bulunan bir tablet, Nebunassar’ın krallığı ile l.ö. 317 yılı arasında, yani 400 yıl boyunca, Babil’de meydana gelmiş tüm ay tutulmalarını gösterir. Bazı tabletler, günlük gözlemleri içerir ve böylece astronomiyle ügili gökgünlükleri ni oluştururlar.

4. yüzyıldan sonra sayıları artar ve bir sayı yerine kullanılan “hava bulutlu gözlem yapamadım” türünden çeşitli açıklamaların gösterdiği gibi, bir nesnelliğe ulaşırlar. Bu metodik gözlemlerin yapılışıyla eşzamanlı olarak çok karmaşık bir matematiksel astronomi de gelişir. Bir kule üzerinde yükselen büyük yapılar olan “Zigu ratlar”ın da astronomların çalışmasına olanak verdiği bilinmektedir. (Babil Î.Ö. 7. ve 6. yüzyıllar.)

Aym günlük hareketi ve evrelerinden sonra astronomlar, ana yönleri belirlemiş ve Güneş’in takımyıldızlar arasında dolaşmasını izlemişlerdir. Ayrıca, çıplak gözle görülebilen 5 gezegeni (=gezgin yıldızlar), sabah ve akşamki konumlan dolayısıyla ilk ikisini önce çift saydıktan sonra tanımlamışlardır: Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter ve Satürn.

Bir önceki yazımız olan Burçlarda Doğum Zamanı başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment