Ay’ın Yapısı Nasıldır?

Ay henüz gençken, büyük kaya parçalarının çarpması sonucu oluşmuş kraterlerle kaplı, cansız ve kıraç bir yerdir. Yüzeyi, çıplak gözle de görülebileceği gibi, gün içindeyken gümüşi geceleyin ise mürekkep siyahı bir renk oluşturan toz tabakasıyla tamamen kaplanmıştır. Hava bulunmaması nedeniyle, gökyüzü her zaman kapkaradır ve toz tabakasını hareketlendirecek bir nefes gücünde bile hava akımı yoktur. Aslında, 1969’da aya ilk ayak izleri basan adamların izleri bile halen yerindedir ve sonsuza kadar öyle kalacaktır.

Ay’da Yapabileceklerimiz
•    4 metre yüksekliğe zıplayabilirsiniz. (Ay astronotları ağır uzay giysileri içinde bile çok yükseğe sıçrayabilirler, çünkü Ay’daki çekim Dünya’dakinin sadece altıda biri kadardır).
•    360 saat hiç durmaksızın güneşlenebilirsiniz. (Tabii ki 127 dereceye kadar çıkan sıcaklık ve öldürücü radyasyon biraz sorun yaratabilir).
•    Avustralya, Avrupa ve Amerika’yı 15 saatten kısa bir sürede izleyebilirsiniz. (Dünya, Ay’ın gökyüzünde hep aynı noktada kalır ve 24 saat içerisinde tam bir turunu izleme şansınız vardır).

Ay’ı Gözlemlerken
Ay’ı detayları ile incelemek için iyi bir dürbün veya küçük bir teleskopa ihtiyacınız olacak. Size garip gelebilir ama Ay’ı gözlemlemenin en uygun evresi dolunay değildir. Güneş, Ay yüzeyini öylesine fazla aydınlatır ki, şekil ve görüntüleri oluşturan gölgeler gözle görünmez hale gelir. Tüm yüzeyi detaylarıyla incelemek için Ay’ın tüm evrelerinden yararlanmak gerekir. Gözlem için en uygun yer, Ay’ın karanlık ve aydınlık yüzleri arasında geçiş oluşturan gölgeli kısımdır. Bu ışık düzeyi en iyi gözlem ortamını oluşturur.

1.    Maria, çıplak gözle açıkça görebileceğinizi geniş siyah lekelerin adıdır. Maria Latince “denizler” demek olmasına rağmen, Ay yüzeyinde bir damla bile su yoktur. Bu siyahlıklar, uzun zaman önce Ay’ın içinden dışarı sıcak lavların oluşturduğu alçak ovalardır.
2.    Kraterler, kaya parçalarının çarpmalarıyla oluşmuş devasa, yuvarlak, tabak şeklinde çukurlardır.
Bazıları 10.000 metre derinliklere ulaşır, ama kenar eğimleri azdır.
3.    Işın kraterleri,yüzlerce kilometre    ,    Tuzağa ışın    gönderen kraterlerdir. Bu ışınlar, ay yüzeyine kaya çarptığında dışarı fışkıran kaya ve toz parçalarının görüntüleridir.
4.    Dağlar. Ay, şaşırtıcı bir şekilde dağlıktır. Apenin Dağları orta kuzeydedir ve 9.000 metreyi aşan bazı zirveleri Everest’ten daha yüksektir.
5.    Vadiler. Ay üzerindeki vadiler, dünya’daki bazı vadiler gibi susuzdur. Tamamen volkanik etkinlikler sonucu oluşmuşlardır.

ay’ın yapısı,ay yapısı,ay’ın şekli

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment