Bebeğinizin Geçiş Süreci

Bebeklerimiz her zaman dünyaya yumuşak bir şekilde gelmezler. Dünyaya gelir gelmez, ölçülür, tartılır, değerlendirilir ve raporlandırılırlar. 1970’lerde, Frederick LeBoyer, bebeklere giderek daha mekanik bir şekilde davranılmasına bir tepki olarak nazik ve hafif doğum teorilerini geliştirmiştir. Bugün, onun bebeği anneden ayırarak ılık su dolu bir küvete konulmasını öneren teorileri oldukça katı gelebilir. Çünkü bebeklerin, anne rahmi dışındaki hayata uyum sağlama süreçlerinde, annelerinin bedenlerinin sıcaklığına ve güvenine ihtiyaçları vardır, başka bir suni müdahaleye değil. Yine de, LeBoyer’in yöntemleri, yenidoğanların bakımında nelerin gerekli olduğu ve olmadığı ile ilgili birçok düşünceyi gündeme getirmiştir.

Yeni bir anne, hepsinin bebeğinin iyiliği için olduğunu düşünerek, kolayca, bebeğinin sağlığı ile ilgili bitip tükenmek bilmeyen rutinlerin kısır döngüsüne düşebilir. Gebeliği boyunca kendisine yapılmış olan kontroller gibi, bu kontroller de çok yıpratıcı olabilir, çünkü hastalık ya da felaketin her köşe başında beklemekte olduğu duygusu uyandırır. Bir kez daha bunun doğru olmadığını belirtmek gerekiyor. Bebeklerin büyük çoğunluğu, güçlü ve sağlıklı doğarlar ve mümkün olduğunca az müdahale olması durumunda, öyle de kalırlar.

Doğduğu andan itibaren, bebeğiniz bir takım testlere maruz kalır. Ağırlığı, boyu ve kafa çevresi kaydedilir. Genital organları incelenir, eğer bebeğiniz erkekse, uzmanlar testislerinin inip inmediğine bakarlar, formunu alıp almadığını anlamak için anüs de incelenir. Damağın tamamen oluşup oluşmadığını gözlemlemek için ağzın üst kısmına bakılır. Bebeğinizin bacakları ve çenesi, herhangi bir çıkık olup olmadığına bakmak için hareket ettirilir. Karaciğer ve dalağının doğru boyda olup olmadığını anlamak için, karnı el ile muayene edilir.

Bütün bu kontrollerin yapılması için, bebeğinizin sizin yanınızdan alınmasını gerektirecek hiçbir neden yoktur.

Bebeğinizin nasıl dünyaya geldiği, onun sağlığını da etkiler. Çocuk doktorları, özellikle doğum yapmış kadınlara verilen bir ağrıkesici olan pethidinin bebekleri istikrarsız yaptığı ve daha az tepki vermelerine yol açtığı konusunda uyarılarda bulunmaktalar. Epidural anestezide kullanılan ilaçlar da aynı etkiyi yaratırlar.

Müdahale edilen bir doğumun ardından, bebeğiniz, daha yorgun olabilir ve daha az tepki verebilir. Verilen ilaçların, bebeğinizin hassas sistemini terk etmeleri, günler alabilir. Sezaryen bebekleri, doğumdan sonra daha büyük bir şok yaşarlar, çünkü sıkışarak doğum kanalından geçmemiş ve o doğmaya hazırlık sürecini yaşamamışlardır. Birçok osteopatın, sezaryen bebeklerinin kafataslarına, doğumdan hemen sonra düzeltme amaçlı hafif bir masaj yapılmasını önermeleri, bu yüzdendir.

Bu dönemde, sizin sağlığınızla, bebeğinizin sağlığı arasında farklılıklar yaratmaya çalışmak yanlıştır. Doğumun, sizin sandığınız gibi, bebeğinizle yaşayacağınız tek ayrılık olmadığını fark etmek, sizi şoke edecektir. Aslında doğum, uzun bir ayrılma sürecinin başlangıcıdır. Ancak, ilk zamanlar, bebeğinizin gereksinim duyduğu gıda, sıcaklık ve güveni diğer her şey gibi siz sağlıyor olacaksınız.

Sizin fiziksel ve duygusal sağlığınız, tıpkı bebeğinizin içinizde olduğu zamanda olduğu gibi, bebeğinizi etkilemeye devam edecektir ve bebeğin fiziksel ve duygusal sağlığı, büyük oranda size bağlıdır. Eğer bebek uyumuyorsa, anne de uyuyamıyordur. Eğer anne bunalmış durumdaysa, bebeğin de gereksinimleri artar.

Eğer emzirme çok iyi gitmiyorsa, anne de boş ve kaygılı hisseder ve eğer bebeğin gaz sancısı varsa, bunun sıkıntısını anne de yaşar.

Bebeğinizin geçiş sürecini kolaylaştırmanın en iyi yolu, kendinize iyi davranmanızdan geçer. Ailenizi ve arkadaşlarınızı etrafınıza toplayın ve onlar sizi korur ve size bakarken siz de, eşinizle birlikte yaptığınız bu harika yaratığı koruyup besleyin ve onu tanımaya çalışın.

ask

Bir önceki yazımız olan Akrep Burcu Ağustos Yorumu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment