Big Bang
Bilim adamlarının, evrenin 13 milyar yıl önce oluştuğuna inandığıı söylemiştik. Bundan 1 dakika önce hiçbir şey yoktu. Bir sonraki dakikada ise tahmin edemeyeceğiniz kadar küçük ve inanamayacağınız derecede sıcak bir küre vardı. Ve yine bir dakika kadar sonra evren oluşmuş, tüm zamanların en büyük patlamasıyla hayatına başlamıştı. Bu patlama öylesine büyük ki, evrenin büyük bir bölümü hala onun etkisiyle saçılmaya devam etmektedir. İşte bu da evrenin neden sürekli olarak büyüdüğünün cevabıdır
Big Bang Hikayesi
İlk önce, 10 milyar x milyar x milyar dereceye kadar soğuyarak bir futbol topu büyüklüğüne ulaşan sıcak ve küçük bir parçacık vardı.

1035 Saniye
Hemen ardındaki saniyelerde yerçekimi çılgına döndü. Nesneleri birbirine çekme yerine, onları etrafa püskürttü. Evren, bir saniyeden daha az bir zamanda bin milyar kere milyar kere milyar kat daha büyük bir hale geldi. Bir atomdan bile daha küçük bir parçacık, aniden bir galaksiden büyük bir hale geldi. Bilim adamları bunu, Evren’in genişlemesi için yeterli boşluğu sağlayan “şişme” olayı olarak adlandırdı.    A    A

Kara Madde
Evrenle ilgili ilginç bir diğer olayda son derece hızlı şekil almış olmasıdır. Yerçekiminin nesneleri çok hızlı çekebiliyor olmasına rağmen, ilk filamentler ancak bir milyon yılda ortaya çıkmıştır. Bilim adamlarının hesaplarına göre bunu gerçekleşebilmesi için evrenin şimdi görünenden 100 kat daha fazla maddeye sahip olması gerekiyordu. Bu nedenle evrenin yüzde 99’unun kesinlikle görüp ortaya çıkaramadığımız Kara Madde olduğu fikrine inanılmıştır. Orada olduğunu sadece yerçekimsel etkilerinden anlayabiliyoruz.

Evrenin Kaderi
Evren sonsuza dek büyümesini sürdürecek mi? Bunun cevabı,
çekimiyle bu büyümeyi frenleyebilecek Kara Madde miktarında saklı.
•    Açık Evren: Eğer bilim adamlarının “kritik yoğunluk” dediklerinden daha az madde varsa evren sürekli büyüyecek, büyüyecek, büyüyecek, büyüyecek, büyüyecek…
•    Ters Big Bang: Eğer kritik yoğunluktan daha çok madde varsa, tüm bu maddeler, Evren’i geri çekmeye başlayacak.
Hatta şu an yapıyor bile olabilir. Hızla küçülmeye devam eden Evren tıpkı ters bir Big Bang gibi, yeniden küçük bir parçacığa dönüşene kadar devam edecek.
•    Big Bang 2: Bazı kişiler bu küçülmeden sonra yine bir Big Bang olacağı inancındadırlar.
•    Durgun Hal: Birkaç kişi ise Evren’in ne büyüyüp ne de küçüldüğünü söylemektedir. Bizden uzaklaşmakta olan galaksilerin yerine yenilerinin geldiğini bu sayede bir denge içinde hep aynı boyutta kaldığını iddia etmektedir.
Zamanın Taze Günlerinden Söylentiler
1960’li yıllarda astronomlar, yıldıza benzer uzak nesnelerden bazı radyo sinyalleri aldılar. Aslında yıldız olmayan bu gerçekten uzak nesneler, quasar adı verilen 100 galaksi parlaklığında Evren’i aydınlatan oluşumlardır. O kadar yoğun bir radyo dalgası yayarlar ki milyonlarca ışık yılı uzaktan biz bile algılayabiliriz. Bir çoğu da aklın almayacağı kadar uzaktadır. Bugüne değin saptanabilmiş en uzak quasar 12 milyar ışık yılı uzaklıktadır.

 

big bang nedir, evrenin kaderi nedir,evrende big bang

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment