ağaçtan düşüşünü görene kadar, gezegenlerin neden Güneş’in etrafında döndüğü veya cisimlerin neden yere düştüğüne dair kimsenin bir fikri yoktu.

görünmez güçlerce çekildiğini varsaymışdı. Bu basit ama parlak fikri sayesinde yer çekimi teorisini geliştirdi.  Her maddeye çekme gücünü veren bu kuvvet olmasaydı, Güneş, Ay ve gezegenler başıboş hareket  ederlerdi. ‘    V    :
Birçok kişi bu elma hikayesinin bir mit olduğunu ileri (fürer. Oysa bunun böyle olduğunu anlatan Newton’un la kendisidir.

Ağır Gezegenler
Nevvton’a göre yerçekimi kuvveti evrenin her yerinde aynıydı. İki maddenin arasındaki çekim örneğin gezegenlerin kuvveti cisimlerin kütlelerine (madde miktarı) ve birbirlerine olan uzaklıklarına bağlıdır. Bir cismin ağırlığı, ne kadar büyük bir yerçekimi kuvvetine maruz kaldığına bağlıdır.

Büyük bir gezegendeki her şey küçüğündekine oranla daha ağır gelecektir. Çünkü kütle arttıkça çekim artacaktır. Yani bir cisim Ay’da tartıldığında, Dünya’daki ağırlığının altıda biri kadar gelecektir.

Her Zaman İşe Yarar
Nevvton’un yerçekimi teorisinde ilginç olan bir şey de neredeyse tüm hesaplamalarda doğru sonucu vermesidir. Milyarlarca kilometre uzaklıktaki bir yıldızın kütlesini hesaplamaktan tutun da bir uzay aracının uçuş planını yapmaya varana kadar bir çok işte kullanılır. Astronomlar Neptün gezegeninin varlığını, gezegeni gözlem araçlarıyla tespit etmeden çok önce kabul etmişlerdi. Çünkü sistemimizdeki hareketi ancak bu şekilde açıklayabiliyorlardı.

Bazen de Yaramaz
Böylesine parlak bir teoride bile eksik olan bir nokta olabilir. Hesaplamalar Merkür dışında tüm gezegenler için mükemmel sonuç veriyordu. Ancak Merkür için sonuçlar doğruluktan oldukça uzaktı. Bu sorun Albert Einstein (18791955) adlı genç bir adamı rahatsız etti. Merkür’ün bu uyumsuz hareketini, evrene bakışımızı değiştiren yeni bir yerçekimi teorisi ile açıkladı.

Genel görecelik kavramıyla, yalnızca maddenin değil, herşeyin yerçekimiyle çekileceğini gösterdi. “Güçlü bir çekim kuvveti zaman ve uzayı eğip bükebilir, uzayı bükmesinden dolayı ışık huzmelerini de bükebilir”. Einstein bu teorisini, 1919 yılındaki bir güneş tutulması sırasında yapılan gözlemler ve ölçümlerle kanıtladı. Burada, uzak bir yıldızdan gelen ve güneşe teğet geçen ışınların hafifçe

fal teorisi,astroloji teorisi,burçlar teorisi

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment