CİNLER CENNETE GİRERLER Mİ?

Belki de en büyük tuhaflık, birtakım insanların, cinler Müslüman olduktan, inandıktan ve iyi ameller işledikten sonra kıyamet gününde onlara hiçbir sevabın verilmeyeceğine, sadece ateşten muaf tutulacaklarına inanmalarıdır. Bundan daha tuhafı da cinlerin tıpkı hayvanların âkıbeti gibi toprak olacağı inancıdır. Kur’ân-ı Kerim, meseleyi çok açık bir şekilde çözmektedir, özellikle Rahmân Sûresi’ndc Allah Azze ve Celle, hurilerden bahsederken şöyle buyurmaktadır:

“Onlar da bakışları kısa (yalnız kocalarına bakan) öyle dilberler de var ki, bunlardan önce onlara ne insan ne de cin dokunmaraıştır.” (Rahmân Sûresi, âyet 56)

İmamı Kurtubı tefsirinde bu âyet-i kerimeyi şöyle teftir etmektedir:

“Bu âyel-i kerimede cinlerin de insanlar gibi cennete gireceğine ve onlara orada cinnilerin (kızlar) eş olarak verileceğine işaret edilmektedir.”

Zamrc demiştir ki:

“Huri lyn kızları, onların mü’min olanlarına verilecektir. Cinnî huriler, cinnî erkeklere, insî huriler de insanın mü’min erkeklerine eş olarak verilecektir.”13

‘ Kuıtubi Tefsiri. DaruŞa’b Baskısı, sh. 6351 Allahtı Tcfllâ Hazretlerinin şu sözünü iyice düşünelim ve anlayalım:

“Ey cin ve insan topluluğu! İçinizden, size âyetlerimi anlatan ve bu gününüzle (ahiref) karşılanacağınıza dair sizi uyaran elçiler gelmedi mi?” “Kendi aleyhimize şahidiz” dediler. Dünya hayatı kendilerini aldattı. Ve kendilerinin kâfir olduklarına şahitlik ettiler. Bu böyledir. Çünkü Rabbin, halkı habersiz iken ülkeleri zulüm ile helik edici değildir. Her birinin yaptıkları işlere göre dereceleri vardır. Rabbin onların yaptıklarından habersiz değildir.” (En’âm Sûresi, âyet: 130-132)

Kurlubî. “Her birinin yaptıkları işlere göre dereceleri vardır” sözünü, cinlerin ve insanların her biri şeklinde yorumlamaktadır. Tıpkı şu âyet-i kerîmede olduğu gibi:

“İşte onlar da kendilerine (azap) söz(ü) gerekli olmuş kimselerdir. Kendilerinden öncc geçen cin ve insan toplulukları arasında (azabın içinde) bulunacaklardır. Gerçekten onlar, ziyana uğrayacak-lardır. İler birinin (inananların ve inanmayanların) yaptıkları işlerden dereceleri vardır. Allah, onlara yaptıklarının karşılığını verir, kendilerine hiç haksızlık edilmez.”

(Ahkâf Sûresi, âyet: 18-19)

İşle tüm bu âyet-i kerimelerde cinlerin de tıpkı insanlar gibi Allah’a itaat edenlerinin cennete, asi olanlarının da cchenncmc gireceklerine dair beyanatlar vardır. Bu konuda şunu iyice bil ki, mülessirler arasında tam bir görüş birliği bulunmaktadır.’

‘‘Kurtubi Tefsiri. Daıu’ş-Şa’b Baskısı, En’am Sürcsi’nin Tefsiri, sh. 2523-2524.

İmamı Ibnûl Kayyım, şu şekilde haber vermekledir:

“Cinlerin mü’minleri ccnnete girerler. Onların kâfirleri de cehenneme girerler.

Ibnûl Kayyım aynı sözü “Tariku’I-Hicretcyni ve Bâbü’s-Scâdeteyn” adlı kitaplarının 149. sayfasında yine aynı şekilde dile getirmektedirler. İmamı Buharı. Sahihi Buhari’nin “Zikru’l-Cinni vc SevâbUhüm ve Ikâbühüm” (Cinlerin Sevabı vc Cezası) isimli babında bu konuya yer vermiştir. İmamı İbni Haccr cl-Askalâni, bu hususu çok değişik görüşlerde bulunmaktadır.

İmamı Nevevî, Sahihi Müslim şerhinde cinlerin ccnnete girecekleri hususunu dile getirerek, yukarıda geçen görüşleri desteklemiştir. Yine aynı şekilde Fahri Râzî. ‘‘Tcfslr-i Kebîrinde, Âlûsî ,,Rûhu’l-Meâni’de, İbni Kesir ‘Tefsîrü’l-Kur’âni’l-A.ıy m’indc, Muham-med Reşid Rıza Menarda, Seyyid Kutup “Fî Zılâli’l-Kur’ân’da cinlerin cennetc girecekleriniteyidetmişlerdir. Bizler de tıpkı bu değerli mOfessirlerimiz gibi cinlerin cennete gireceklerine inanıyoruz, tnşaallah bu inancımız üzerine de yüce Allah’a can verinceye kadar devam edeceğiz.

Bir önceki yazımız olan Amerikan fizikçisi Ralph Lapp'a göre başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment