Dev Havai Fişekler

Dev Havai Fişekler
Süpernovalar evrendeki en büyük havai fişek gösterileridir. Birkaç saniye içinde Güneş’imizin 200 milyon yılda gönderebileceğinden daha çok enerji gönderebilirler.
Dünya’dan göz kamaştırıcı güzellikte görünürler. Fakat oldukça nadir rastlanır. Tycho Brahe 1572’de Cassiopeia yakınlarında bir süpernovayı gözlemlemiştir. Kepler 1604’de Ophiuchus dolaylarında birine şahit olmuştur. Fakat bu iki süpernovadan sonra, ilki 10 Şubat 1987 yılında lan Shelton adlı astronom tarafından Şili’deki Las Campanas gözlem evinden izlenebildi. Patlayan yıldız, Büyük Macellan Bulutu bölgesinden Sanduleak yıldızıydı.

Küçük Yeşil Adamlar
1967 yılında bir astronom Jocelyn Bell farklı ve düzenli radyo sinyalleri keşfetti. Bir süre için bu sinyallerin uzaylı canlılar tarafından gönderildiğine inanan astronomlar, bu sinyallere K.Y.A (Küçük Yeşil Adamlar) adını verdiler. Daha sonra elde edilen birçok K.Y.A.’lar üzerinde yapılan araştırmalarla bunların pulsar adı verilen yıldızlardan geldikleri fark edildi.

Pulsarlar patlamış, süper dev yıldızlardan saçılan parçaların kendi yerçekimiyle birleşerek oluşturdukları, 10 km çevreli nötron yıldızlarıdır. Bu yıldızlar da öylesine büyük bir miktarda madde o denli küçük bir boşlukta yer alır ki, atomlar bile daha küçük parçacıklar olan nötronlara ayrışırlar.

İşte bunlara nötron yıldızı denmesinin nedeni budur. Ayrıca nötron yıldızından bir çay kaşığı madde, 10 milyar ton çekebilir.

havai fişekleri,havai fişek patlaması,büyük havai fişekler

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment