Diyafram
Soluma iki türdür, ya da iki türün birleşimidir; ya karından ya da göğüsten yapılır. Göğüs soluması ya da derin olmayan sığ soluma üst göğsün dışarı doğru hareketi ile gösterilir. Derin karın soluması ise diyaframın inmesiyle ve içeri doğru hareketi ile birlikte karın duvarının dışarı doğru hareketi ile tanımlanır. Yoga yapanlar üçüncü bir soluma türü bilirler, buna diyafram soluması denir, bu diyaframın alt kaburga kemiklerine odaklanmayı gerektirir. Bu asana ile birlikte yapılan bir soluma şeklidir.
Diyafram soluması karın soluması ya da göbek soluması ile karıştırılmamalıdır; bu da zaman zaman derin diyafram soluması olarak tanıtılır.
Diyafram solumasındaki temel kas diyaframda güçlü, yatay ve kubbe şeklindeki bir kastır. Bu kas, kalp ve akciğerleri kapsayan göğüs kafesini, sindirim, üreme ve boşaltım organlarının içinde olduğu karın boşluğundan ayırır. Göğsün ya da bağrın orta bölgesinde yeralır.
Nefes alırken diyafram küçülür ve büzülür, içeri doğru itilir, üst karın kaslarının gevşemesini ve hafifçe genişlemesini sağlar ve alt kaburga kemikleri yukarı doğru hafifçe hareket eder. Bu pozisyonda akciğerler genişler, bölgesel bir vakum oluşur, bu havanın göğüs kafesine dolmasını sağlar. Nefes verirken, diyafram rahatlar ve kubbe şeklindeki normal po
zisyonuna döner. Bu yukarı doğru hareket sırasında, üst karın kasları küçülür ve akciğerlerden karbondioksit atılır.
Diyafram solumasının vücutta üç önemli etkisi vardır:
• Diyafram solumasında derin olmayan solumanın tersine, akciğerler tamamen dolar, vücuda yeterli oksijeni sağlarlar.
• Diyafram soluması, solunumla ilgili fazla oluşumların ve karbondioksitin akciğerlerden tamamen atılmasın ısağlar. Hafif solumada ise, bir miktar karbondioksit akciğerlerde kalabilir ve bu da bitkinlik ve sinirlilik haline yol açar.
• Diyaframın yukarı ve aşağı hareketi karındaki organlara hafifçe masaj yapar, bu da organlardaki dolaşımı hızlandırır ve fonksiyonlarını iyileştirir.
Diyafram solumasında, çok fazla hava almak için çok az çaba harcanır; bu nedenle nefes almanın en etkili yöntemidir.

Bir önceki yazımız olan Altarın fiziksel Toprak planı başlıklı makalemizde Altarın fiziksel Toprak planı, fal ve fal bakma hakkında bilgiler verilmektedir.

  • reply Ayse Gulfidan ,

    Daha iyisi ne olabilir bilemiyorum, tesekkurler.

    Leave a comment