En iyi doğal kaynaklar

Vitamin A
Antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Gece görüşü için önemlidir. Sağlıklı bir cilt ve doku ve organların dış tabakaları için önemlidir.
Balık yağı, karaciğer, yeşil ve sarı sebzeler, yumurta, süt ve mandıra ürünleri, sarı meyvelerde bulunur.

B1 (thiamine)
Sindirime yardımcıdır ve enerji üretimi için gereklidir. Sinir sitemi, kaslar ve kalbin işlevlerini normal sürdürmelerini sağlar.
Maya, pirinç kabuğu, tam buğday, yulaf unu, yer fıstığı, domuz eti, sebzelerin çoğu, muz, sütte bulunur.

B2 (riboflavin)
Karbonhidrat, yağ ve proteinlerde, metabolizmaya yardımcı olur. Sağlıklı cilt, tırnak ve saçları korumak ya da onarmak için gereklidir.
Süt, karaciğer, böbrek, maya, peynir, yeşil yapraklı sebzeler, balı ve, yumurtada bulunur.

B3 (niacin)
Enerji üretimi ve beynin işlemesi için önemlidir. Kan şekeri ve kolesterol düzeylerini dengelemeye yardımcı olur. Sağlıklı bir cilt için gereklidir ve başağrılarını önleyebilir.

Karaciğer, mantar, ton balığı, tavuk, somon balığı, kuzu eti, kuşkonmaz, lahana, uskumru, hindi, domates, kabak ve balkabağı, karnabahar, tam buğday ürünleri, bira mayası, böbrek, buğday özü, balık, yumurta, kavrulmuş yer fıstığı, avokado, hurma, incir ve erikde bulunur.

B5 (pantothenik asit)
Beyin ve sinirler için önemlidir. Enerji üretimi ve yağ metabolizmasına destek olur. Stresle mücadele eder. Sağlıklı saç ve tırnaklar için gereklidir.
Et, tam tahıllar, buğday özü, kepek, böbrek, karaciğer, yürek, yeşil sebzeler, bira mayası, fındık, tavuk ve pekmezde bulunur.

B6 (pyridoxine)
Sindirim, beyin işlevi ve hormon üretimi için önemlidir. Cinsiyet hormonlarını dengelemeye yarar. Doğal antidepresan ve idrar söktürücüdür. Halsizlik ve kas kramplarına iyi gelir.

Roka, muz, balkabağı, brokoli, karnabahar, kuşkonmaz, mercimek, barbunya, soğan, bira mayası, buğday kepeği, buğday özü, karaciğer, böbrek, yürek, kavun, lahana, pekmez, süt, yumurta, dana eti, tohumlar ve fındıkta bulunur.

B12 (cyanocobalamin)
Vücudun proteinleri kullanmasını sağlar. Enerji üretimi için gereklidir. Anemiyi önler. Konsantrasyon, bellek ve dengeyi geliştirir. Stresle mücadele eder.

İstiridye, sardalya, kuzu eti, karides, taze lor peyniri, beyaz etler, peynir, karaciğer, dana eti, domuz eti, yumurta, süt ve böb rekde bulunur.

Biotin
Vücudun önemli yağlan kullanmasını sağlar. Sağlıklı deri, saç ve sinir hücreleri için gereklidir. Kas ağrılarına iyi gelir.

Bezelye, domates, karnabahar, marul, greyfurt, karpuz, mısır, badem, meyveler, bira mayası, kırmızı et, karaciğer, yumurta, süt, böbrek ve işlenmemiş pirinçte bulunur.

Folik asit (folacin)
Beyin ve sinirlerin işleyişi için önemlidir. Gebelikten önce ve gebeliğin erken dönemlerinde alınması, nöral tüp defektini engellemeye yardımcı olabilir. Anemiyi engeller, bağırsak parazitleri ve gıda zehirlenmesini önlemeye yardımcı olur.

Koyu yeşil yapraklı sebzeler, havuç, maya, yer fıstığı, susam,
fındık, ceviz, karaciğer, yumurta sarısı, kavun, kayısı, balkabağı, avokado, fasulye, tam buğday ve çavdar ununda bulunur.

Vitamin C (askorbik asit)
Antioksidandır ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Stresle mücadele eder. Yaraları iyileştirir. Doğal laksatiftir. Çildik elastikiyetini artırır. Saplıklı bir kalp için gereklidir.

Narenciye, her tür biber, roka, her tür yemiş, limon, turunçgiller, kivi, kavun, yeşil ve yapraklı sebzeler, domates, karnabahar, patates ve yer elmasında bulunur.

Vitamin D (ergocalciferol, cholecalciferol)
Vücudun kalsiyumu kullanmasını sağlar ve güçlü kemikler için gereklidir. Konjuktivit tedavisine destek olur. A ve C vitaminleri ile birlikte alındığında, bağışıklık sistemini güçlendirir.

Ringa, uskumru, somon ve sardalya balıkları gibi yağlı balıklar, süt, taze lor peyniri, istiridye ve yumurtada bulunur.

Vitamin E (dalfa tocopherol)
Antioksidandır. Vücudun oksijen kullanımına yardımcı olur. Kalp ve damar sisteminin sağlıklı kalmasını sağlar. Cilde yararlıdır ve yaraların iyileşmesini hızlandırır. Doğurganlığı artırır. Halsizliğe iyi gelir.

Rafine edilmemiş ayçiçek ve mısır yağları, buğday özü, soya fasulyesi, somon balığı, ton balığı, sardalya, yer fıstığı, brokoli, brüksel filizi, yer elması, yapraklı yeşil sebzeler, tohumlar, zenginleştirilmiş un, tam buğday, tam tahıl gevrekleri ve yumurta’da bulunur.

EFA’Iar (önemli yağ asitleri: omega 3 ve omega 6)
Beyin ve sinirlerin işlevi için önemlidirler. Preeklampsiye engel olmada rol alırlar. Kolesterolü düşürür ve kalbin işleyişine olumlu etki ederler.
Bitkisel yağlar (buğday özü, keten tohumu, ayçiçeği, safran, soya ve yer fıstığı), yer fıstığı, ay çekirdeği, kabak çekirdeği, kenevir tohumu, susam, ceviz, pekan cevizi, badem, avokado, ve yağlı balıklarda bulunur.

Vitamin K (phylloquinone)
Kanın pıhtılaşmasını engeller.
Yeşil yapraklı sebzeler, patates, roka, bezelye, fasulye, yoğurt, yonca, yumurta sarısı, ayçiçek yağı, soya yağı, balık yağı ve su yosununda bulunur.

logo

Bir önceki yazımız olan Akrep Burcu Ağustos Yorumu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment