Estetik Ameliyat Sonrası İyileşmeyi Etkileyen Faktörler

1. Çinko, normal yara iyileşmesinde olumlu etkiye sahiptir. Yüksek proteinli hayvansal gıdalar (sığır, kuzu eti), ceviz ve baklagiller yüksek oranda çinko içerirler. Çinko eksikliği, normal yara iyileşmesinde gecikmeye neden olur.

2. Vitamin C, yaraların iyileşmesinde önemli bir rol oynar, kollajen yapımında görev alır. Bu vitamin turunçgiller, biber, brokoli ve Brüksel lahanasında bol miktarda vardır.

3. Vitamin A, ağız, burun mukozaları ve deri sağlığı için önemlidir. Karaciğer, yumurta, tereyağı, portakal ve bazı sebzelerde bol miktarda bulunur.

4. Vitamin B, kan yapımı ve kollajen depolanması için önemlidir. Yeşil yapraklı sebzelerde, tahıllarda, fındıkta, yumurtada, baklagillerde bol olarak bulunur.

5. Vitamin K, kan pıhtılaşmasında rol alır. Lahana, karnabahar ve ıspanakta bulunur.

6. Demir, kanın oksijen taşımasında önemli rol oynar. Et, balık, tavuk eti, karalahanada bol bulunur.

Ameliyattan sonra bir süre fazla tuzlu ve baharatlı gıdalar alınmaması faydalı olacaktır. Bu gıdaların içindeki bazı maddeler özellikle de katkı maddeleri, iltihabı artırabilir. Ayrıca alkolden de bir süre uzak durmak faydalı olacaktır.

Benler pigment denilen boya maddesini yapan hücrelerin deride, belli bölgelerde toplanması ve yoğunlaşması sonucu ortaya çıkmaktadır. Benlere, genel olarak iyi huylu tümörler de denilebilir. Benler tüm memeli canlılarda görülebilmektedir. Benleri oluşturan renk hücreleri, derinin alt tabakalarında bulunmaktadır. Benler tipik olarak erken çocukluk döneminde oluşmaya başlarlar, ortaya çıkmasında güneş ışığına maruz kalmanın neden olduğu söylenmektedir. Ancak genetik faktörler de rol oynamaktadır. Ayrıca benler güneş ışığı ya da sıcak sıvılarla temas sonucu oluşan ikinci derece yanıklardan sonra ortaya çıkabilir.

Sonradan ortaya çıkan benler oldukça yaygındır ve bir hastalık ya da bozukluk olarak değerlendirilmemelidir. Özellikle açık ten rengine sahip pek çok kişide, en azından birkaç ben bulunur.

Benler derinin normal bir parçası olarak değerlendirilirken kansere dönüşme riski oldukça düşüktür. Ancak çok geniş olan ve vücudun belli bir oranını içerecek şekilde büyük olan benlerin, kanserleşme olasılıkları daha yüksektir.
Benler açık tenli ve sarışın kişilerde fazla görülmektedir. Daha önce de ifade edildiği gibi ben oluşumunda, güneş ışınlarının rol aldığı ileri sürülmektedir. Çocukluk döneminde güneşten korunmakla ben oluşumunun azaldığı bildirilmiştir.

Benler bayan ve erkeklerde aynı oranda görülmekle birlikte kadınlarda, gebelik esnasında daha koyu renk almaktadırlar.
Bazı benler doğumdan itibaren bulunurlar (doğumsal melanositik benler). Sonradan ortaya çıkan benler ise (acquired melanositik benler) çocukluk ve erken erişkinlik dönemlerinde artış gösterirken ileri yaşlarda, gerileme göstermeye başlar.

Benler deride birkaç tane olabildiği gibi yüzlerce sayıda da olabilir. Genel olarak benlerin doğumsal ya da sonradan ortaya çıkıp çıkmadıklarının belirlenmesi gerekmektedir.

logo

Bir önceki yazımız olan Akrep Burcu Ağustos Yorumu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment