Galaktik Zaman Makinası

Yakınımızda olup bitenleri ışığın bu baş döndürücü hızı sayesinde oldukları anda görebiliriz. Eğer bir cisme çok uzaktan bakıyorsak, üzerinden yansıyan veya doğan ışıkların gözümüze gelmesi ile görüş gerçekleşir. Ve bu bazen oldukça uzun bir süre alabilir.

•    Gece gökyüzünde Proxima Centauri yıldızını gözlemlerken, aslında o yıldızın 4 yıl önceki halini gözlemliyorsunuz. O an için neler olduğunu 4 yıldan önce göremezsiniz. Bu nedenlerle çok uzak nesneleri gözlemlemek, zaman makinesine girmek gibidir.
Kuğu Takımyıldızımdan Deneb, 3200 ışık yılı uzaktadır.

Yani bu yıldızı gökyüzünde gördüğünüzde, aslında onun M.Ö. 14. yüzyıldaki (Tutankhamun eski Mısır’da firavunken ve Amerika’nın keşfine daha 2.500 yıl varkenki) halini görürsünüz. Dünya’da insanlar Deneb’in bu günkü haline ancak 52. yüzyılda görebilecekler.
Eğer Andromeda galaksisine bakarsanız çok daha geçmişi görürsünüz.

Andromeda neredeyse 3 milyon ışık yılı uzaklıktadır, yani bu galaksiye baktığınızda onun Afrika’da ilk insana benzer canlıların oluşmaya başladığı zamanlardaki halini görürsünüz.
Astronomlar güçlü teleskoplar kullanarak 2 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksileri görebilirler. Ama, astronomların gördükleri, Dünya’nın çok genç olduğu ve üzerindeki tek canlı türünün bakteriler olduğu zamanki galaksilerdir.

En güçlü teleskoplarla 13 milyar ışık yılı uzaklıktaki galaksileri görebiliyoruz. Ama, gördüğümüz ışık, Güneş sistemi ve şu anda gördüğümüz yıldızların çoğu oluşmadan önce, yani evrenin doğuşundan kısa bir zaman sonrasından kalan ışıktır.

 

zaman makinası kullanımı,galakside zaman,galakside zaman makinaları

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment