Gezegenler
Yıldızlarla dolu gökyüzünü uzunca bir süre izlediyseniz, bazı yıldızların yıldız grupları içinde hep aynı yerde kalmadıklarını fark etmişsinizdir. Bu yıldızlar gökyüzünde bazen hızlı, bazen yavaş hatta bazen geri geri olmak üzere çok garip hareket ederler. İşte bu aylak yıldızlar aslında yıldız değil, Güneş etrafında dönerek Güneş sistemini oluşturan dev kayalardan oluşmuş gezegenlerdir. Güneş sisteminde bulunan dokuz gezegen bir teleskop veya dürbünle gökyüzünde incelenebilecek en heyecan verici oluşumlardandır.

Bir takımyıldıza parlak, yeni bir yıldız eklenmiş gibi görünüyorsa bu büyük bir ihtimalle dönüp durmakta olan bir gezegendir.

1 Satürn günü: Cumartesi)…gibi.

Aşağı Gezegenler
Dokuz gezegenden ikisi olan Merkür ve Venüs “aşağı gezegenler” olarak adlandırılır. Bu tabii ki onların zavallı gezegenler oldukları anlamına gelmez. Bu söz onların Güneş’e Dünya’dan daha yakın olduklarını basitçe anlatır. Hatta öylesine yakındırlar ki Güneş’in parlaklığı yüzünden onları her zaman göremeyiz.
Eğer Güneş bu kadar parlak olmasaydı, onları gündüzde görebilirdik. Böyle olduğu için bu gezegenleri sadece Güneş battıktan sonra veya doğmadan hemen önce görebiliriz. Merkür veya Venüs Güneş’le aynı hizaya geldiklerinde ise hiç göremeyiz. Merkür ve Venüs’ü diğer gezegenlerden farklı kılan bir diğer şey ise, tıpkı ay gibi, evrelere sahip olmalarıdır.

Yukarı Gezegenler
Diğer altı gezegen Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Merkür ve Pluto “üstün gezegenler” olarak adlandırılırlar. Nedeni sîzinde tahmin ettiğiniz gibi Dünya’ya göre Güneş’ten daha uzak olmalarıdır. Bu gezegenler yıldızlara benzerlik göstererek doğudan yükselip, batıdan kaybolurlar. En iyi gözlemlenebildikleri zaman, Güneş’e göre Dünya’nın arkasında oldukları zamandır. Bu, Dünya’nın Güneş’i gören kısmının tam tersi tarafında bulunduğu zaman anlamına gelmektedir. Diğer durumda ise Güneş’in arkasında kalmaları nedeniyle bu gezegenleri göremeyiz.

 

aşagı gezegenler,yukarı gezegenler,gezegenlerin türleri

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment