Gökyüzü dönüyor mu?

Gökyüzüne yeteri kadar uzun bakarsanız, doğudan batıya doğru yavaşça hareket ettiğini görürsünüz. Gerçekte dönen gökyüzü değil, Dünya’dır. Yıldızlar tamamen hareketsiz dururlar ve Dünya, tüm yıldız düzeni, belli zaman dilimlerinde görülebilecek şekilde dönüp durur. İşte bu dönüp durma sonucu yıldızları hareketli sanırız. Dünyanın kendi etrafında bir tur dönmesi 24 saat alır. Bu da her 24 saatte bir yıldız düzeni aynı halini alacak demektir (daha doğrusu 23 saat 56 dakika). Bunun sonucunda belirli bir yıldızı ararken, farklı saatlerde farklı yerlere bakarız.

Göksel Küre
Yıldızların hareketli görülmesi bizde, sanki Dünya ile aynı hareketleri yapan , aynı eksen üzerinde dönen içi yıldızlarla boyanmış bir büyük top varmış hayali görüntüsünü uyandırır. Eski astronomlar bu topu gerçekten var kabul ediyorlardı. Tabii ki böyle bir şey olmadığını biliyoruz ama yinede göksel küre denen bu hayal ürünü top, gözlem için halen iyi bir yoldur. Astronomlar bunu, yıldızların yerlerini daha kesin belirlemek için kullanırlar.

• Dünya’nın, kuzey ve güney kutupları arasında kendi ekseni etrafında döndüğü gibi, göksel küre de aynı şekilde kuzey ve güney göksel kutupları arasında, kendi ekseni etrafında dönmektedir.
• Göksel kürenin ortasındaki hayali çizgi, tıpkı Dünya’da olduğu gibi ekvator olarak adlandırılır (göksel ekvator).
• Dünya üzerinde konumlar enlem ve boylamlarla belirlenirken, yıldızlann konumu göksel kürede, batma ve doğru yükselme çizgileri ile belirlenir.
• Batma çizgisi enlem gibidir. Bir yıldızın, kutup ile ekvator arasındaki yerini belirtir.
• Doğru yükselme çizgisi ise boylama benzer. Bir yıldızın “Koç’un ilk noktası” adı verilen noktadan ne kadar uzakta olduğunu belirtir.

Leave a comment