Güneş, Ay ve Gezegenler

logo (1)

Gökyüzü Haritasının Unsurları. Güneş bir yıldızdır, oysa gezegenler, astronomlar tarafından güneşin çevresinde dönen, kendi başına ışığı olmayan gökcisimleri olarak tanımlanırlar. Astroloji tarafından hesaba katılan sekiz gezegen vardır: Güneşe olan karşılıklı uzaklıklarının büyüklük sırasına göre: Merkür, Venüs, Mars, Jüpiter, Satürn, Uranüs, Neptün ve Plüton.3 Dünya Venüs ve Mars arasında bulunduğundan, Merkür ve Venüs “iç gezegenler” olarak adlandırılırlar. Ay ise uydumuzdan başka birşey değildir. Astrolojide, Güneş ve Ay “ışıklı” olarak nitelendirilir ve Gökgünlükleri’nde, gezegenler gibi yermerkezli olarak konumlandırılırlar.

Böylece bir doğum haritası, tablolarda verili olan, zodyağın belirli 10 unsurunun ve bunlara eklenebilen “düğümlerin” (genellikle ay düğümleri) konumlarını içermek zorundadır. Bu “düğümler”, (kuzey ve güney) bir gezegenin yörüngesinin ekliptik düzlemiyle kesiştiği noktalardır. Gezegen düğümleri çok az yer değiştirir ve kullanılmazlar. Buna karşılık, genellikle tek başma bir önem taşımayan, fakat gökyüzü haritasının diğer unsurlarıyla olan ilişkisi açısından gözönünde bulundurulan ay düğümleri hesap edilir.

îki tür koordinat bir doğum haritasının unsurlarının konumlarını belirlemeye olanak sağlar: ekvator koordinatları: açılım ve yükselim, ekliptik koordinatlar: enlem ve boylam. Gökgünlükleri [8] boylamları verirler Boylam, Koç’un ilk noktasının gökyüzünde incelenecek unsurun bulunduğu noktaya olan uzaklıkla yaptığı açıdır ve Güneş’in izlediği yol yönünde 0° ile (Koç’un ilk noktası) 360° arasında bir değer alır. Gökgünlükleri ayrıca, gök ekvatorunun altında ya da üstünde yer alan unsurun kuzey ve güney yönünde derece olarak (0°den 90°’ye) verilmiş yükselimini ya da açılımını da verirler.

Bu yermerkezli saptamada Güneş zodyağı bir yılda, gezegenleri ise, onları gösteren sembolün de yer aldığı Tablo II I’te belirtildiği gibi, herbiri kendisine ait sürede kateder.

Bir önceki yazımız olan Zodyak Nedir? başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment