Kuantum kuramcıları

Bazı kuantum kuramcıları, ki bunlar arasında Niels Bohr ve Heisenberg gibi çok önemli kuramcılar da vardır, gerçekliğin temelde belirsiz olduğunu, bilinen günlük yaşamımıza bir taban oluşturacak sabit ve net hiçbir şey olmadığını ileri sürmüşlerdir. Gerçeklikle ilgili Tarot falı bak denince her şey bir olasılıktır ve öyle kalmaya da mahkûmdur. Bir elektron bir parçacık olabilir, bir dalga olabilir, ya da falanca yörüngede olabilir; yani her şey olasılık dahilindedir. Böyle şeyleri ancak verili bir durum içindeki genel sınırlandırmalar dahilinde en mümkün olasılıkları dayanak alarak önceden tahmin edebiliriz.

Gerçekliğin aslında birçok olasılık içerdiğine dayanan bu görüşle bizler kuantum kuramının yanıtlanmamış ana sorusuyla baş başa kalmış oluyoruz: Bu dünyada herhangi bir şey nasıl olurda hakiki ya da sabit olabilir? Bu Newton’un, yeni olan hiçbir şeye yer olmayan, bir makine gibi tıkır tıkır işleyen evrenindeki açmazın tam tersidir. Newton’u okurken, “Herhangi bir şey nasıl olur?” diye sormamız gerekir. Kuantum mekaniğinin BohrHeisenberg. Tarot falı gibi yorumundaki en büyük sorun ise; “Herhangi bir şey nasıl varoluı?”dur.

Fakat Einstein’in izinden giden bir grup coşkulu kuantum kuramcısı, böylesine belirsiz ve olasılığa dayalı bir gerçekliğin insanın algılama sınırlannın ötesinde olduğunu savunmuşlardır. Einstein “Tanrı evrenin varoluşu üzerine zar atmaz” diyerek, bizi Kadiri Mutlak’ın evrenin bildik kumarhane kurallarına göre işlemesine izin vermeyeceğine ikna eder.

Hatta Einstein yandaşlan, kuantum mekaniği tarafından geçer kılınan belirsizliğin, gerçeklikten değil, kuantum kuramının tamamlanmamışlığından ya da doğayı rahatsız etmeden incelemenin olanaksızlığından kaynaklandığını ileri sürerler. Teorinin gerçek nesnelerin varolup olmadığını test etme noktasında başarısız olduğuna dikkatimizi çekip, hakiki dünyanın her zaman düşündüğümüz gibi fal bak ve sabit ve gerçek olduğunda ısrar ederler. Yapmış olduğumuz ölçümler ya da üzerinde çalıştığımız denklemler yüzünden, bunu bilemeyen asıl bizlerizdir. Einstein’a, kuantum fiziğinin şu an için etrafımızda gördüğümüz günlük özdeksel dünyayı açıklamakta yetersiz kaldığı görüşüne katılsam da ben Bohr Heisenberg görüşünden yanayımdır. Yani ben, gerçekliğin temelinin sabit olmayan ve olasılıklarla dolu bir belirsizlik labirenti olduğu görüşünü desteklemek istiyorum. Bu eğilimimin nedeni daha ileriki bölümlerde doğanın bilinciyle kuantum mekaniği arasındaki ilişkiyi incelerken iyice netleşecektir. Zihnimizin işleyiş biçimi, gerçekliğin temel doğasına açılan kapının anahtarı olabilir.

fal bakma

Bir önceki yazımız olan Akrep Burcu Erkeği Kadını Özellikleri başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment