Bilimsel Yöntem
Bilim, özellikle de ayrıntılı olarak sergilendiği zaman gizemli görünebilir. Aslında olağanüstü şekilde dosdoğrudur. Bilim insanları basit şekilde doğal olayları anlamaya çalışır.

Bilimsel usavurumu herkes bir ölçüde kullanır. Örneğin, gecenin yarısında bir gürültü duyarsanız, gürültünün nedenini anlamanız önemli olabilir. Gürültünün kediniz Tekir’i kovalayan köpeğiniz Çomar tarafından çıkarıldığını düşünebilirsiniz. Bu senaryo sıcak yatağınızdan çıkmamayı düşündürecek denli zararsız görünebilir. Fakat iyice emin olmak için isterseniz, yataktan kalkar ve bazı ışıkları açar ve ters dönmüş bir lamba veya suçlu suçlu bakan hayvanlar gibi bir kanıt ararsınız.

Bu örneğe daha sistematik, fakat son derece yararlı bir şekilde bakalım. Bilim GÖZLEMLER ile başlar. Gecenin yarısında bir gürültü GÖZLEDİNİZ. Eğer gürültünün nedeni hakkındaki genel anlayışınız veya HİPOTEZİNİZ doğruysa, gürültüye kediyi kovalayan köpeğin neden old uğunu ÖNGÖREBİLİRDİNİZ. Kalkıp böyle bir durum için kanıt aradığınızda bir DENEY yapıyorsunuz.

Eğer DENEYİN sonuçlan sizin öngördüğünüz gibi değilse (Tekir ve Çomar’m ikisi de masum bir şekilde uyuyorlar), o durumda genel anlayışınız açıkça yetersizdir ve yeniden kurulmalı ve DEĞİŞTİRİLMİŞ HİPOTEZ olarak yeniden sınanmalıdır.

Eğer sonuçlar öngörü ile uyumlu ise, bu sizin HİPOTEZİN geçerliliğini destekler (fakat kanıtlamaz). Lambanın bir hırsız tarafından devrilmiş olma olasılığı da vardır.

Bu sınamalardan her geçişinde, hipotezinizin güvenilirliği artar. Geçmediği zamanlarda ise hipotez gözden geçirilmeli ya da bırakılmalıdır. Bilim insanları her iki olasılığa da açık olmalıdır.

Bir önceki yazımız olan DİŞİ KEÇİ’NİN KALBİ başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

  • reply gülşah ,

    falın cevabı

    • reply MİKDAT ,

      en doğrusu bu değilmi:))

      • reply Berfin ,

        giden gitmiştir gittiği gün bitmiştir.

        Leave a comment