Kutupsal Uydu yörüngeleri

Kutupsal Uydu yörüngeleri yörünge  Araştırma Araçları
Ay’a yapılan insanlı yolculuklar dışında, keşif amacı ile gönderilen tüm araçlarda robotlar kullanılıyordu. Bazıları inanılmaz derecede uzaklara yolculuk yapmış, diğer gezegenler ve Güneş sistemi hakkında fazlaca bilgi sağlamış, Pluto ve Merkür dışında tüm gezegenlerin fantastik fotoğraflarını çekebilmişlerdi. Voyager 2, altı milyon kilometreden fazla yol katetmiş, Jüpiter (1979), Satürn (1980), Uranüs (1986) ve Neptün (1989) yakınlarından geçmiş, şu sıralarda ise uzayın karanlık boşluğuna doğru hareket etmektedir. Bu araçların bir çoğu eksprestir. Yani hedeflerini sadece birkaç gün için inceleyip, tamamıyla geçmeden verileri Dünya’ya gönderip yollarına devam ederler. Gezegenlere iniş oldukça seyrektir, ama gerçekleştiklerinde çalışmalarını Dünya’dan izleyenlere gerçektende çok büyük bir heyecan verir. 1997’de Mars’a inen Pathfinder buna bir örnektir.

Uzay İstasyonları
1986’dan itibaren, Rus Mir Uzay İstasyonu, Dünya’nın yörüngesinde dönmekteydi ve bilim adamlarına uzayda bir laboratuar sağlamaktaydı. Mürettebat birkaç ayda bir değiştiriliyor (bazıları bir yılın üzerinde de kalmıştır) ve Mir, Dünya’da mümkün olmayan “yerçekimsiz ortam”a ihtiyaç duyulan deneylerin yapılmasını sağlıyordu.

Mir Uzay İstasyonu
Ağırlıksızlık
Mır veya diğer uzay araçtan içinde bulunan astronotlar hiç ağırlıkları yokmuş gibi (tabana yapışan botlar kullanmadıkları zaman) havada yüzerler. Aslında bu ağırlıklarının olmamasıyla değil, Dünya etrafında büyük bir Şa donen aracın yerçekiminin etkisini kaybettirmesiyle ppdir. Tıpkı son hızla düşen bir asansörün içindeymiş glbi! havada asılı dururlar. Ne mutlu ki bu asansör hiçbir zaman zfemin kata varmaz. Tabii ağırlıksız olmak günlük yaşantıda bazı problemlere yol açabilir Örnek oiarak tuvafet kesini» emici cihazlara sahip olup, atıklardan kurtulabilmeyi
Evrenin Sınırları

Son 40 yıldır, bilim adamları evrenin oluşumu hakkında gerçekten kafa karıştıran teorilerle çıkagelmişlerdir. İlk olarak, her şeyin 13 milyar yıl önce Big Bang adı verilen dev bir patlamayla oluştuğu fikri vardı. Daha sonraları kara delik yerçekiminin inanılmaz boyutlara ulaşıp, her şeyi hatta zamanı ve ışığı bile içine çeken noktateorisi ortaya atıldı. Hatta zamanda yolculuk da bunlardan biridir.
Şaşırtıcı olan ise astronomların bu teorilerin doğru olduğuna dair    günden güne kanıtlar bulmalarıdır. Tabii zaman yolculuğu hariç, ama yine de zamanın neler getireceğini kim bilebilir ki?

 

uydu yörüngeleri,uydu yörünge çeşitleri,kutupsal farklılıklar

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment