Kuyruklu Yıldızlar

Kuyruklu Yıldızlar
Kuyruklu yıldızlar gökyüzünü bir ucundan diğerine hızla kat eden dev havai fişeklere benzer. Aslında bunlar birer yıldız değildir. Bir çok insanın uzun süre inandığının aksine, birkaç kilometre çevreli kirli kartoplarından başka bir şey değillerdir. Normalde Güneş sisteminin çok çok dışında hareket eden bu yıldızlar, bazen Güneşin etkisine girerek ona yaklaşırlar. Kuyruklu görünmesinin nedeni ise Güneş’e yaklaşması sonucu eriyerek arkasına bu eriyen parçaları bırakmasıdır. Bir çok kuyruklu yıldız görülemeyecek kadar küçüktür. Fakat bazı büyük kuyruklu yıldızlar düzenli olarak görünürler. Bu büyük kuyruklu yıldızlardan Halley ve 1997’de görülen HaleBopp kuyruklu yıldızları gökyüzünde yavaşça ilerlerken, gökyüzünde görülebilecek en güzel görüntülerden biri, birkaç hafta boyunca sîzlerle olacaktır. HaleBopp kuyruklu yıldızını çıplak gözle izleyebilirsiniz. Fakat daha küçük kuyruklu yıldızlar için dürbüne ihtiyacınız olacaktır.

Halley Kuyruklu Yıldızı
Kuyruklu yıldızlar o kadar güzel görünür ve o kadar nadirdir ki insanlar çoğu zaman bunların bir anlama geldiğini düşünmüşlerdir. İçlerinden en çok tanınanı Halley kuyruklu yıldızı, bu yıldızların düzenli bir yol izlediğini ortaya çıkaran Edmund Halley (16561742) adını almıştır. Halley kuyruklu yıldızı her 76 yılda bir görünür.

•    Son ziyaretini 1986 yılında yapan Halley, bir sonraki seferi 2062 yılında yapacak.
•    M.Ö. 240 yıllarında, Çinliler tarafından kaydedilmiş bir saati vardır.
•    Bir başka ziyaretini ise M.Ö. 164’de Babil’liler kaydetmiştir
•    M.Ö. 8. yüzyılda görünmüş olması nedeniyle, bazı kişiler Halley Kuyruklu Yıldızı’nın İncirde anlatılan Bethelehem Yıldızı olduğunu düşünürler.

•    M.S. 837’de geri döndüğünde, Çinli astronomlar kuyruklu yıldızın başının Venüs kadar parlak, kuyruğunun ise oldukça uzun olduğunu not etmişlerdir.
•    İngiltere Kralı Harold yıldızı 1066 yılında gördükten bir kaç ay sonra VVilliam’ın istilacı Norman ordusu tarafından yenilgiye uğratılıp öldürüldü. İşte bu yüzden bu savaşın anısına yapılan Halley Beyaux halısına bu sahne işlenmiştir.

 

kuyruklu yıldız,kuyruklu yıldız çeşitleri,yıldız çeşitleri

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment