Meditasyon Tekniği

Meditasyon Tekniği

 
Meditasyon tekniği kelimelerin olmadığı anların yaşanmasına izin verme temeline dayanır. İki kelime arasmda daima bir boşluk vardır. Bu boşlukta sessizlik, huzur ve bilinç yaratıcı özellik bulunur. Kelimeler hızla aktıklarından bu boşluklar hiç farke dilmezler. Bu boşluğa dikkat edilmeli ve o hissedilmelidir. Amaç bu boşlukla birleşmektir. Oysa zihin kelimelerle birleşerek onlara takılır ve hızla hareket ederek onlar arasmda kaybolur. Eğer sadece kelimelerin akışı gözlenir, sıra sıra nasıl aktıklarına dikkat edilirse, zihin akıntının dışında tutulmuş olacak ve akıntıya kapılmaktan kurtulacaktır.

 

 

Zihin kelimeleri seyrettikçe onları fark ettikçe hızı yavaşlar, hızı yavaşladıkça da fark edişi artar ve kelimelerin arasındaki boşluğu görür, hisseder. Fal bak O zaman zihin kelimelerden ayrılmış, boşluğa odaklanmıştır. Şimdi sanki boşluk genişlemiştir. Kelimeler görülüyorsa boşluk, boşluk görülüyorsa kelimeler görülmez. Kelimeler çoktur, boşluk tektir. Meditasyon zihnin boşluğa odaklaştığı bir haldir. O zaman sonsuz sessizliğin ve huzurun farkına varılır, onunla birleşilir. Boşluk gözlenir ancak şimdi gözleyen gözlenendir. Orada birlik vardır. Meditasyon yokluktur. Sesszlik heryerde aranmalıdır. Orada evrensel bilinç vardır.

 

 
Konsantrasyon, kontamplasyon ve meditasyon zihnin içinde bulunduğu birbirinden farklı üç halidir.
Konsantrasyon objektif olup, dikkatin algılama yolu ile gelen dış uyarıcılar üzerinde toplanmasıdır. Bilincin tek bir imaj, fikir veya his üzerine toplanması bu hali yaratır. Dikkatle yapılan bir okuma dinleme vs faaliyetinde bilinç algılama organları aracılığı ile gelen titreşimler üzerinde toplanmıştır. Konsantrasyon aktif bir hal olup iradenin kullanılmasını gerektirir ve derin nefes çekme ile gelişir.

 

 

Konsantrasyon halinde fizyolojik seviyede beyin beta dalgaları yaymlar, ve hipofiz bezinin faaliyeti artar. Konsantrasyon ile tranz ve self hipnoz hallerine girilebilir. Konsantrasyonda varlıkla bilinçsiz bir birleşme vardır. İzlenimler veya imajlar farkında olunmaksızın bilincin derin seviyelerine ulaşır. Bireyselden evrensele bilinç aktarımı vardır. Kontamplasyon ise sübjektif olup dikkatin içteki mantık hatırlama ve imajinasyon faaliyetlerinin üzerinde toplanmasıdır. Kontamplasyon da aktif bir faaliyet olup iradenin kullanımını gerektirir.

 

 
Meditasyon ise ne objektif ne de sübjektiftir. Amaç dikkatin hiçbir şey üzerinde toplanmamasıdır. Meditasyonda dikkat ne konsantrasyonda olduğu gibi dıştan gelen bir uyarıcı, ne de kon tamplasyonda olduğu gibi hatırlama, mantık ve imajinasyon sonucu oluşan düşünce zincirleri üzerinde toplanmaktadır.

 

 
Bilincin değişimi konusunda bir çaba var ise de bu hiçbir beklenti olmaksızın sadece ne olacağı beklenerek yapılan bir çalışmadır. Meditasyon hali derin nefes vermeler ile gelişir. Meditasyon halinde fizyolojik seviyede beyin alfa dalgaları yayınlar ve hormon bezi faaliyetleri artar. İzlenimler farkedilerek bilincin derin seviyelerine ulaşılır.

 

 

Meditasyon ile kişi dış dünya ilişkisini durdurur ve kendi içinden ve dışından sezgisel şekilde gelen izlenimleri yakalamaya çalışır. Bilginin bu şekilde elde edilmesi yönteminde de meditasyomn amacı olan bilincin derin seviyelerine ulaşma ve varlıkla birleşme düşüncesi yatar.

Bir önceki yazımız olan Kartların Yayılması başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment