Teknik
Ayaklarınızı rahat bir pozisyonda açarak sırt üstü uzanın. Gözlerinizi hafifçe kapatın, bir elinizi karnınıza, diğerini göğsünüze koyun.
Burnunuzdan yavaşça ve hafifçe soluk alıp verin, solumanızda herhangi bir gürültü, hareket ya da sertlik olmasın. Nefes alırken, üst karın kaslarınızın genişlediğini, göğüs kafesinizin alt bölümünün dışarı doğru hafifçe hareket ettiğini farkedeceksiniz. Göğüste çok az hareket olmalı ya da hiç olmamalıdır.
Bu derin soluma metodunu günde üç ila beş dakika süreyle, diyaframın ve üst karın kaslarının hareketini açıkça anlayana kadar
sürdürün. Vücut diyaframdan nefes alıp ver cek şekilde tasarlanmıştır, zamanla bu doğal bir fonksiyon haline gelecektir.
Meditasyon İçin En Güvenilir Kaynak
M.Ö. önce 500 yıllarında, Hintli bilge Pa tanjali, sutralar olarak adlandırılan ve 196 tane kısa bölümden oluşun bir inceleme yazdı. Bu klasik tekstlerde derin metafizik kavramların temellerine inilir. Burada, hayat diye adlandırdığımız süreci tanımlar, neden acı çekeriz ve gerçek benliğimizin doğal ve çok büyük mutluluk veren haline nasıl döneriz sorularını yanıtlar. Bu büyük çalışma illüzyon maskesinden uzaklaşarak, gerçeğe yaklaşmamızı sağlar.
Patanjali bu araştırmayı yapan ilk kişi değildir. Yogilerin, meditasyon yapanların ve bilgelerin bilgilerini biraraya getirir. Yaşamın doğası hakkında bir özet oluşturur ve kozmik bilince nasıl ulaşılacağını söyler.
Patanjali, düşünce dalgalarının bizi gerçek benliğimizle uyum içinde yaşamaktan nasıl alıkoyduğunu anlatır. Ona göre, hayatımızı düşünce dalgalarımız belirler ve biz bu yanlış benlikle yaşarız ve bu da bizi egoya götürür.
Zihnimiz sakinken, gerçek benliğimiz, bilin çaltımız, ön plana çıkar. Bu aşamalı bir süreçtir, gerçekte pratiğe ve uygulamaya dönüşmesi yıllar alır.
Aşağıda Patanjali’nin çalışmasından birkaç sutra, parlak bir ekonomi ve zihin, meditasyon yapanın yaşamla ilgili görüşünü ve aydınlanmanın mutluluk veren haline nasıl ulaşıldığını anlatmak için verilmiştir. Yoga Sutralarıyla ilgili çalışma “bilgi birliği ” olarak adlandırılır.
Sutra 2
Yoga zihnin değişiklikleri ile ilgili dizginlemelerdir.
Burda değişiklik, farklı düşünce dalgaları ya da zihinsel sükûneti rahatsız eden düşünce dalgalarıdır.
Sutra 3
Sonra Gören Kişi kendi temel doğasını yeniden olşturdu.
Düşünce dalgaları olmayınca, Gören Kişi kendini gerçekleştirmeye ve kendi gerçeği ve doğal benliği ile uyum içinde yaşamaya başlar.
Sutra 4
Diğer durumlarda Gören Kişi’nin zihnin değişiklikleri ile kaynaşma durumu vardır.
Eğer gerçek doğamıza uygun olarak yaşamıyorsak kendimizi düşüncelerimizle tanımlarız, ancak düşüncelerimiz büyük oranda geçmiş koşullandırmalardan oluşur, bizim gerçeğimiz değildir.
Son Sutra
Bu sutrada meditasyonun son aşamasında aydınlanma sağlandığını ve bunun ancak biz gerçek doğamızla ve saf bir bilinçle yaşıyorsak olabileceği belirtilir.
Patanjali düşüncelerimizi sindirmemizi doğru bulmaz. Zorlayarak zihni sakinleştirmek, asla işe yaramaz ve daha büyük sorunlara yol açabilir. Tüm Gören Kişiler düşünce dalgalarının azaltılmasının iki yolunda bahsederler. Birincisi düşünceleri pasif olarak izlemek ve kendimizi onlardan ayırmaktır. Diğeri ise meditas yon yoluyla zihnin odaklanması ve konsantre olmasıdır.

Bir önceki yazımız olan Altarın fiziksel Toprak planı başlıklı makalemizde Altarın fiziksel Toprak planı, fal ve fal bakma hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment