Meditasyon Yeteneğinin Geliştirilmesi Çalışmaları

Meditasyonda hedef dikkatin hiçbir şey üzerinde toplanmaması olduğuna göre, zihin bütün iç ve dış uyarıcılara karşı kapatılacak demektir. Bu çalışmalarda bioritim asgari seviyelere düşer. Bu hedef göz önünde tutularak gerekli olan zihinsel, bedensel ve çevresel çalışma şartları sağlanmalıdır. Sinirsel gerilimler ve yorgun bir beden ile meditasyon mümkün değildir. Sindirim faaliyetini asgaride tutabilmek için mide yüklü olmamalıdır. Beden bol giysiler içinde ve rahat bir şekilde bağdaş kurmuş veya sandalye üzerinde sırtı dik olarak oturuyor olmalıdır. Kulak ve gözün dış uyarıcılardan etkilenmemesini sağlamak için sessizlik ve karanlık ortama hâkim olmalı, çalışma bioritmin hızlandığı gündüz, özellikle öğle saatlerinde yapılmamalıdır.

 

 
Havalandırılmış bir odada 1215 kere yapılacak derin nefes alma, rahatsız olmayacak şekilde nefes tutma ve yavaş nefes verme ile kana hayatiyet kazandırılmalı ve psişik merkezler uyarılmalıdır. Psişik merkezlerin uyarılmasındabelli titreşimleri olan bazı kelimeler nefesle beraber seslendirilebilir.

 

 
İnsana hoş gelen bir düşünce, bir tecrübe veya başka bir şey bir süre zihinde tutularak yüksek duygular harekete geçirilmeli, bu şekilde yapılan kontamplasyon ile canlandırılan güzel duygularla psişenin veya şuurluluğun derin seviyeleri cezbedilmeli dir. Bu safhada müzikten de yararlanılabilir.

 

 
Bu şekilde şartların uygunluğunun sağlanması nefes, titreşim ve kontamplasyon çalışmaları ile çevre şuurluluğunun yok olduğu meditasyona uygun bir hale ulaşıldığında sorun veya kişinin sorunu çözmek için uğraşısı hayal edilmeye çalışılır ve daha iyi ne olabileceği sorulur. Sonra derinliği gittikçe artırılacak nefes vermeler ile meditasyon haline ulaşılır. Pasif olarak beklenir, izlenimler seyredilir. Seyir sırasmda irade kesinlikle kullanılmaz. Soru meditasyon sırasında tekrar sorulabilir.

 

 
İkinci bir yaklaşım, çözümü istenilen sorun yerine M, Y, N, O gibi negatif titreşimlerden yapılan bir mantranın zihinde tutulması ile olur. Önce zihin serbest bırakılır. Uçuşarak gelen düşünceler seyredilir. Zihnin bu düşüncelere kapıldığı anlaşıldığı an, mantra hatırlanarak zihnin düşüncelerin arasmda kaybolması önlenir ve gittikçe hızları yavaşlayan ve sayıları azalan düşünceler seyredilmeye devam olunur.

 
Fal bak ve Meditasyon 1560 dakika sürebilir. Yorulma olursa derhal durulmalıdır. Daha fazla devam etmenin faydası olmaz. Meditasyon sırasında aniden bir fikir ışıldaması olur. Bu bazen birkaç dakikaya sığan bir aydınlanma halidir. Bu noktada meditasyon başarıya ulaşmıştır. Konsanrasyon ve ulaşılan trans hali ise daha uzun süre ve tehlikeli olabilir. Meditasyon, soruna getireceği çözümün yam sıra kişide bir nevi enerjinin birikimini sağlar.

Bir önceki yazımız olan Kartların Yayılması başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment