Mısır’la Batı Ülkeleri arasındaki ilişkiler

Hikâyenin çıkış noktası, Yunan devlet adamı Solon (M.Ö. 638/559)’un Kritias’ın dedesinin dedesine anlattığı, Atina’nın prestijini yükselten bilinmeyen ya da unutulan bir olaydır. Solon bu olayı Mısır’da, Firavun Amosis’in zamanında, Sais şehrinin rahiplerinden öğreniyor. Yaşlı bir rahip, kutsal arşivlerde korunan belgelere dayanarak, çok eskiden Cebelitank’ın ötesinde bulanan büyük bir adada ya da kıtada yaşayan bir ırkın, Atlanüar’m, Avrupa’nın büyük bir kısmını istilâ ettikten sonra Yunanistan’ı ve Mısır’ı fethetmeye hazırlanınca Yunanlılar tarafından nasıl bozguna uğratıldığını Solon’a anlatıyor “Bu ada Trablus’tan ve Asya’dan daha büyüktü. O zamanların yolucuları bu adadan başka adalara geçip, bu adalardan da Okyanusun kıyısında bulunan kıtaya geçebiliyorlardı.

Atlantid kıtasında Krallar yüce bir İmparatorluk kurmuşlardır. İmparatorluk hem bütün adaya hem de birçok başka adalara sahipti.”

Antlar Yunanlılar tarafından geri püskürtülüyor ve ülkeleri, bir günle bir gece içinde yer alan korkunç bir
deprem ve tayfundan sonra okyanusun içinde kayboluyor.

“Sonra korkunç depremler ve afetler oldu. Bir tek gün ve gecede bütfin ordu aniden yerin altına geçti ve Atlantid denizin dibine battı.”

Bu hikâyenin anlatılışında Solon un tek tanığı Eflatun’dur. Solon’un keşiflerini, Mısır rahipleriyle konuşmalarını, Atlantid hakkında topladığı bilgileri Eflatun açıklar. Hatta bununlâ yetinmeyerek, “Solon’un Hayatı” adlı eserinde şunu belirtir “Solon Mısır’ı ziyaret ettiğinde, Suhis adındaki Sa is’li bir rahiple Pscnofis adlı Heliopolis’li bir rahip, 9000 yıl önce Atlantid’in batmasıyae Mısır’la Batı Ülkeleri arasındaki ilişkilerin kesildiğini kendisine açıklamışlardı.”

Bütün bu bilgileri acaba Eflatun hangi kaynaklardan elde etmişti; işte bütün tartışma aslında bu noktanın çevresinde dönüyor.

Bir önceki yazımız olan Kahve falında uçak başlıklı makalemizde falda bozuk para, falda jeton görmek ve Kahve falında jilet hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment