Olağan Duyumsal Algılama

Beş duyusuyla donatılmış insan, çevresindeki evreni keşfeder ve bu macerayı bilim olarak adlandırır.
Bir medyum diğerine ne demiş?
Sen iyisin, ben nasılım ?

İnsanlara “Dünyayı algıladığımız duyular nelerdir?” dediğimiz zaman, genellikle yanıt, görme, duyma, koku alma, tat alma ve dokunma şeklindedir. Gerçekte ise, listeyi tamamlamak için birkaç tane daha olağan duyu eklenmelidir. Bunlar “olağandışı” duyular değildir. Sadece, olağan duyular listesine eklenebilecek olanlardır.

Bilimin keşfettiği, bu olağan duyuların çalışma yollarına ait mekanizmaları inceleyeceğiz. Sonra da “olağandışı” duyular için savlanan kanıtlan inceleyeceğiz. Bu süreçte,’ bu duyulann sözde duyular olduğunu gösteren kanıtları ortaya koyacağız.

Duyumsal Algılama
duyu nedir? Bir duyu, Özel bir fiziksel ya da kim•mak ve uyanyı sistemdeki en son öğeye, yani beyne iletmek için elektrokimyasal mesaja dönüştüren bir duyu alıcısını içeren fiziksel bir sistemdir; beyin mesajı alır, yorumlar ve düzenler. En sonunda, dünyanın gerçekleri konusunda bilgileri alan beynimizdir.

Bu da demektir ki koku duyusu, burnumuzda değil de beynimizde oluşur. Görme duyusu gözlerimizde değil, beynimizde olur; tüm duyularımız, sonuda aynı şekilde duyu organlarında değil, beynimizde oluşur. Duyumsal bilgiler de insan beyninden kaynaklanabilir.

Leave a comment