Piltdown Aldatmacası

Piltdown adamı, paleontolojide (taşılların ve eski yaşam biçimlerinin çalışıldığı alan) en uzun süren ve en aldatıcı şakalardan bir tanesidir. Fosil kalıntıları Lewes Sussex yakınlarındaki Piltdown Common’da 1912 yılında bulunmuş olan bu uyduruk tarihöncesi insanının sahte olduğu 1953 yılma kadar kanıtlanmadı. Düzenbazlık, bilimsel sorgulamaya dayanacak şekilde yapılmıştı. insan kafatası ve orangutan çenesine sahip bir yaratığa aitmiş gibi görünüyordu.

Bu taşılların varlığı, modern insanların kabul edilen geçmişi hakkında sorulara neden olmuştu. Gerçekliğini kabul edenler için, o fosil kayıtlarındaki bir sıra dişilikti.

En sonunda, Piltdown adamının sahte olduğu, Joseph Weiner ve Kenneth Oakley adlı iki antropolog tarafından yeniden yapılan titiz bir araştırma sonucunda açığa çıktı. Weiner ve Oakley, kalıntıların yakın geçmişe ait bir insan kafatası ve insan dişlerindeki düz aşınma biçimine benzetmek için törpülenmiş dişler taşıyan bir orangutan çenesinin birleştirilmesiyle oluşmuş olduğunu gösterdiler. Bu kemik topluluğu tarihöncesi bir kökeni andırmak amacıyla boyanmıştı.

Aldatmaca ortaya çıkarıldıktan ve görünürdeki sıra dişiliğin nedeni çözüldükten sonra, bunu yapan kişi aranmaya başladı. Yıllarca başlıca aday, kafatası parçalarını Piltdown’dan getirmiş olan amatör bir antropolog, Charles Dawson’du. 1990’h yıllarda, Londra Doğa Tarihi Müzesi’nin çatı arasında isminin baş harflerinin kazınmış olduğu sandık bulunduğu zaman ışıklar zoolog Martin Hinton’un üzerine çevrildi. Sandık, Piltdown taşıllarında aynen olduğu gibi boyanmış ve yontulmuş kemikler içermekteydi.

Bir önceki yazımız olan DİŞİ KEÇİ’NİN KALBİ başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment