Rüya Nedir Nasıl Görülür ?

Rüyaların Anahtarı

fal bak

Sık sık rüya görür müsünüz? Rüyalarınız uzun müddet sürer mi? Gördüğünüz rüyaları hatırlar mısınız; bu rüyalar hakkmdaki düşünceleriniz nelerdir?

Rüyalarınızı dağlan tırmanmak, derin uçurumlara yuvarlanmak, havada uçmak gibi en güç ihtimalleri olaylar olarak mı görüyorsunuz?

Düşlerinizde tren istasyonları, eşya kaybı ve içinden çıkılması güç çapraşık işleri gördüğünüz olur mu?
Hayatta büyük dertleri olmayan, basit ve sakin bir yaşayış içinde ömür geçiren milyonlarca insan öyle rüyalar görürler ki öğrenmeye çalıştıkları zaman korku ve dehşet içinde kalırlar.

Gördüğün rüyaları arkadaşlarına anlattığın zaman, bu konudaki geniş fikir ayrılıklarına şahit olursun.
Biri, rüyaların mânasızlığım söylerken, İkincisi rüyaların ya hayırlı bir işin müjdecisi veya kötü bir olayın uyarıcısı olduğunu ileri sürer. Üçüncüsü de, söylediğinden emin olarak, bir adamın rüyada dişlerinden birisinin söküldüğünü görmesi, aile efradından birisinin öleceğine delâlet ettiğini beyan eder.

İnsan, rüya hakkmdaki fikirlerin, iddiaların ve tahminlerin çokluğu karşısında şaşırıp kalmaktan kendini alamaz.
Şimdi bu konuda bilgisi olmayanların çoğu zaman karşılaştıkları aşağıdaki sorunları düşünelim:

Yalnız hastalar mı rüya görür?
Hayır, rüya görmenin insanın sağlık durumu ile ilgisi yoktur. İnsan, hasta olunca da, sıhhati yerinde olduğu zaman da rüya görür. Rüya için yaşın tesiri yoktur, çocuklar da rüya görür, büyükler de… Açıkçası rüyasız uyku olmaz, yalnız şu var ki bazı rüyalar, insanın uykudan uyanmasıyla unutulması bir olur.

Rüyaların yaşamın üzerinde tesiri var mıdır?
Rüya uyuyan adamın beyninde husule gelen bir nevi düşüncedir. Bir çok insanlar rüyanın büyük tesiri altında kalırlar. Gördükleri düş onları ya çok sevindirir, ya da çok üzer. Bu adamlar tabiatıyla bu rüyaların derinliğine varmak isterler. Fakat iş bazen keder ve korku derecesini aşar. Belirli bazı akıl hastalıkları bir insanın kolayca aklından çıkarmadığı bir rüyadan husule gelebilir, bu rüya hemen evhama dönüşür. Ve hasta adam, rüya ile gerçeği ayıramaz bir hale gelir.

Fakat böyle durumlarda insanın buna tabiî bir istidadı olmalıdır. Rüyaların çoğu zaman duygu veya hareketlerde, fikir ve davranışların üzerinde büyük tepkisi olmaktadır. Bilhassa bu tepki uyur gezerlerin üzerinde belirgin bir şekilde kendini göstermektedir.

Bir rüyanın süresi ne kadardır?
Rüyanın birkaç saniyelik bir süresi olduğuna inanmak hatadır. Bir rüyanın süresi on ile kirk dakika arası kadardır. Hattâ şunu söyleyebiliriz ki bazı rüyalar gerçekte olduğu gibi aynı vakti almaktadır.
Bununla beraber teferruatlı ve çeşitli olayları kapsayan bazı rüyalar çok kısa bir zamanda olup bitmektedir. Bu gibi rüyalar bilhassa önce görülür.

Uyanık olduğu halde birdenbire hafif ve geçici bir uykuya dalan bir kimse, ilk bakışta bir şey düşündüğünü zannedersiniz, bu kimseye o anda: Ne düşünüyorsun? Diye sorarsanız, size: Ben mi?.. Hiçbir şey..
Gerçekte o zat o sür’atle geçen rüya esnasında birçok kimselerle görüşmüş, olmadık şeylerle karşılaşmıştır.
Düşüncelerin bir elektrik cereyanı sür’atiyle intikal ettiğini bilmek bunu anlatmaya kâfidir.

Rüya bazen bir iyilik, bazen da bir kötülük müjdecisi olurmu?
Rüyaların şeytanların ve ruhların birer eseri olduğu iddia edildiği devir çoktan geçmiş bulunmaktadır. Fakat ruh biliminin gelişmesi ve ilerlemesi sonucu hurafelerin ve masalların eseri olan o acayip örtüyü yırtmıştır.
Şimdi ise, rüyaların mânaları olduğuna inanırsanız, gayet tabiî olarak onun yorumlarını öğrenmeye çalışacaksınız.
Fakat (iyilik müjdecisi) ve (kötülük müjdecisi) cümlelerinden neler anlamanız gerekir?

Bir çok rüyaların vuku bulmak üzere olan bazı olayları ihtiva etmesi bir gerçektir. Bunun sebebi şudur: Rüya ileride görüleceği gibi şuuraltında doğar.
Bu şuuraltı, içinde saklı bulunan birçok şeyler sayesinde, aklın idrak edemeyeceği bir bilgi hâzinesi sayılır. Bunun için bazı rüyalar, bizleri belirli işler üzerinde durmaya ve kendimizi sağlam bir şekilde idrak etmeye, aynı zamanda içimizde olanları anlamaya yardım eder. Bunun ise çok önemi vardır. Çünkü kendimizi lâyıkıyla anladığımız zaman yarın veya bir hafta içinde vuku bulması muhte jgnel olan şeyleri önceden görmemizi kolaylaştırır.

Bir önceki yazımız olan Terazi Burcu başlıklı makalemizde astroloji, başak ve burçlar hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment