Sağlıklı Kalabilmek

Sağlığımızı doğrudan etkileyebilecek yolların en hızlılarından biri yiyeceklerdir. Yiyeceklerin tıbbi ve besinsel değerlerini öğrenmek bozulan sağlığımızı düzeltmeye ve iyi etmeye yardımcı olabilir.

Hepimiz proteinleri, yağları ve karbonhidratları biliriz. Proteinler vücudun dokusunu oluşturur, büyümenin ve onarımın temelinde yer alırlar. İki ana grubu vardır: hayvan temelli tamamlanmış proteinler ve tamamlanmamış proteinler. Et, balık, yumurta, yoğurt, peynir ve soya tamamlanmış proteinler grubuna girerler. Tamamlanmamış proteinler ise fındık, çekirdekler, baklagiller, kuru sebzeler ve tohumlarda bulunup, tamamlanmış protein elde etmek için bunları karıştırarak almak gerekir.

Yağlar birçok vitaminin emilmesini sağlar, enerji verir ve proteinlerle birleşerek hücre duvarlarını oluştururlar. Değişik yağ tipleri şunlardır: doymuş yağlar, tekli doymamış yağlar ve çoklu doymamış yağlar. Doymuş yağlar hayvansal ürünler ve rafine yağ çeşitlerinde, hindistan cevizi ve palmiye yağlarında bulunur.

Sağlıklı kalabilmek için az da olsa doymuş yağa gereksinim duyarız ama çok az miktarda olmak koşuluyla. Tekli doymamış yağlar, doymuş olanların tüm olumlu özelliklerine ve olumsuz özelliklerinin bir kısmına sahiptir ve fındık, çekirdekler ve zeytinden elde edilirler. Çoklu doymamış yağlar ise fındık ve fındık yağları, balık ve balık yağları ile bitkisel yağlarda bulunur. Temel yağ asitlerini içerirler ve bol miktarda kullanılabilirler. Tam bir diyet uyguluyorsanız, yağ oranını çok düşük tutmalısınız.

Karbonhidratlar nişasta, şeker ve liflerden oluşur. Sağlıklı bir bağırsak işlevinin ve enerjinin temelidirler. Karbonhidrat kaynakları arasına tüm tohumlar, pirinç, hamur, patates, fındık, çekirdekler, kuru sebzeler ve baklagiller girer. Doğal şeker kaynaklan meyve ve süttür, lif ise tüm sebzeler, çekirdekler, kuru sebzeler ve baklagillerde bulunur. Yiyeceklerimizin büyük kısmını bu besinler oluşturmalıdır.

Yiyecekler ayrıca verdikleri enerji miktanna göre smıflandı nlabilir. Örneğin kök sebzeleri, enerjilerini toprağın altında saklar ve vücuda sıcaklık verirler. Toprak üstünde büyüyen sebzeler kalite bakımından daha zayıftır ve yendiklerinde sahip oldukları enerjiyi verirler. Bunu yemeklerimizi hazırlayış biçimimiz de etkiler. Bir patates kabuğunun ısısını düşünün ya da kısık ateşte pişen bir tencereyi ve kızarmış bir yiyeceğin enerjisinin nasıl azaldığını aklınıza getirin.

logo

Bir önceki yazımız olan Akrep Burcu Ağustos Yorumu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment