SQ benliği bilinen sonuçlarla ilgili planlamalar yapmaz

Kupaların Kraliçe

SQ benliği bilinen sonuçlarla ilgili planlamalar yapmaz; bunun yerine sonucu değil de olasılıkları değiştiren bir zekâ seviyesinden yola çıkarak planlar yapar. Bunun için de benliğin tepkisel boyutundan başka, bilinçli bir şekilde kullanılması gerekir.

Olacakları önceden kestirmek sadece iki zekâ modeli sayesinde etkitepki kanunlarını anlamak değil, yeni bir zekâ süreciyle ortaya yeni sonuçlar çıkmasını sağlayacak temellerin atılabileceği yeni bir alan planlamayı anlamaktır. İşte bu üçüncü tür zekâ modelidir.

New York belediye başkanı Rudolf Guiliani Liderlik adlı kitabında ‘kırık pencere teorisi’ olarak bilinen teoriyi şöyle tarif eder:

“Terkedilmiş binalardaki çok önemsiz gibi gözüken kırık pencere ler civarda çok daha ciddi bir dejenerasyona sebep olabilirler. Normal olarak, sağlam bir binaya taş fırlatmayacak olan kişi bir camı zaten ki rık olan binanın ikinci camını kırmak için hiç de o kadar gönülsüz davranmaz, ikinci camın kırıklığmdan daha da cesaret alan bir kimse ise çok daha büyük bir zarara yol açmaktan çekinmez, yeter ki etrafta bu kanunsuzluğa engel olacak binlerinin olmadığını fark etsin.”

Leave a comment