TAROT FALI İMPARATOR KARTI

İMPARATOR'UN MADDESEL DÜNYAYI TEMSİL ETMESİ

İMPARATOR’UN MADDESEL DÜNYAYI TEMSİL ETMESİNE BENZER OLARAK, RUHSAL DÜNYANIN YÖNETİCİSİ OLAN BAŞ RAHİP YA DA PAPA’YI SİMGELER.

Baş Rahip, kendi dünyasını belirten ve figürde çift sütun ile gösterilen köprü ya da geçidi sunmaktadır. Bu sütunlar, onu sarmalayan asma yaprakları ile süslenmiştir ve bu yapraklar Baş Rahip’in, yaprak figürüyle sunulan Şeytan kartı ile olan ilişkisini göstermektedir. Baş Rahip, mantık ve geleneksel düşünceyi simgelemekle beraber, bunların mistik karşılıkları olan kaos ve anarşiyi de sembolize etmektedir. Her iki sütunun üstündeki büyük taş meşe palamutları potansiyelin simgesidir, çünkü içlerinde büyümeyi bekleyen meşe ağacı tohumlarını barındırmaktadır. Deli serüveninde, bu geçitten geçmek zorundadır ve daha sonra meşe palamutları, Deli’ye görkemli serüveni boyunca tohumlamı sunacaktır.

Baş Rahip’in ayaklarının ucunda diz çökmüş figürler bulunmaktadır. Baş Rahip’in yardımcılarını simgeleyen bu figürler, devinim ve kavrayışın zıt enerjilerinin, bütüne ulaşmak adına, birleşmesi gerekliliğini sembolize eder. Tarotta tekrar eden bütüne ulaşma kavramı, bir sonraki kart ‘ Aşıklar’da bütünüyle karşımıza çıkmaktadır. Baş Rahip kartında mistik evlilik basitçe ima edilmiştir.

Baş Rahip, üzerinde boğa boynuzlan olan bir başlık giymektedir ve bu boynuzlar Baş Rahip’i Boğa burcuyla ilişkilendirilmiştir. Boynuzlar aynca, Baş Rahip ile Baş Rahibe arasında da ilişki kurar, çünkü hilal şeklinde bükülen boynuzlar Baş Rahibe’nin en önemli sembolü yeniayı çağnştırmaktadır. Boğalar bir çok kavramın sembolü olabilir, fakat boğa başlı erkek figürü, genelde, gizli yerleri, hâzineleri ve geçitleri koruyan eril kişiyi ifade eder Baş Rahip de kendi ruhsal krallığına açılan geçitte oturmaktadır. Üçgen içerisindeki göz, bilgeliği, bilgi dünyasını ve ruhsal bilgiye giden yolu simgelemektedir. Baş Rahip’in koruyucusudur ve bu kartın, belli bir amaç için bilgi edimini sembolize ettiği düşünülürse, amaç güden bir kart olduğu söylenebilir.

Kutsal Boğa
Papaz ya da Baş Rahip, ruhun kendisinden yükselen nesneyi simgeleyen 5 rakamı ile gösterilmektedir. Baş Rahip bilgeliği ve saf altını açığa çıkartabilen simyacı filozofların yapı taşını simgeler. ‘Baş Rahip’ ünvanı, eski Yunan’da Demeter’in en verimli tanrıça olarak kutsandığı, şarap ve eğlence tanrısı Dionysus’un da buğday harmanı sepetinin içine tıkılmış kurtarıcı bir bebek olarak belirdiği ‘Eleusinion Gi zemleri’ndeki Rahip’e de verilmiştir.

Pagan dünyasının boynuzlu tanrısı Şeytan imgesiyle, Baş Rahip’in bir bütünün iki parçası olarak gösterilmesi ile, Dionysus tarafından simgelenen anarşi ve Rönesans Avrupası’ndaki Hıristiyan dünyası arasında görülen ilişkilere dikkat çekilmiştir. Bu kart, 18.yy.da tasarlanmış bir destede, Dionysus’un Romalı karşılığı Bacchus (şarap tanrısı) olrak isimlendirilmiştir. Dionysus, kendi taraftarlarına yeniden diriltme sözü vermiş kurtarıcı bir tanrıdır. Bir çok mitte çeşitli yollarla hırpalanmaya çalışılmış olan Dionysus, büyükannesi ‘evren ana’ Rhea tarafından yaşamda tekrar diriltilmiştir. Bu kartın, boğa simgesiyle bilinen Boğa burcu tarafından yönetildiği söylenmektedir.

Buradaki boğa figürü, Baş Rahip’i, Rönesans’ın değişmez figürü Papa ile doğrudan ilişkilendirmektedir. Papa VI.Alexander, zehirler konusunda uzmanlık bilgisine sahip gizemli katilleri ve kanunsuz çocukları ile efsaneleşmiş, tehlike figürü olarak dile düşmüş, etik yoksunu Borgia klanının en göze çarpan üyelerinden biridir. 1490’larda Papa Alexander, ressam Pinturicchio’yu, Vatikan’daki Mısır’a özgü imgeleri ve temaları resmetmek üzre görevlendirmiştir. Bu temalar arasında, parçalanarak yeniden diriltilen Osiris’in simgesi olan Boğa Apis ve kavgacı Borgia klanının hanedan armacılığına ait bir figür bulunmaktadır. Osiris, gizemleri ve öğretilerinin Baş Rahibe kartı ile yakın bağlantısı olan İsis’in oğlu, kardeşi ve sevgilisidir. Baş Rahibe’nin de Baş Rahip kartıyla ilgisi bulunmaktadır. Bu iki figür ruhsal dünyanın krallığında güçlenirken, İmparator ve İmparatoriçe de gerçeklikte hayat bulurlar.

İlk bakışta Baş Rahip, Rönesans döneminin en büyük gücü olan Hıristiyan Kilisesi’ni sembolize etmektedir. Yüzeyden derinlere inildikçe, Baş Rahip’in kadim,yıkıcı ve anarşik imgeleriyle karşılaşırız. Rönesans dönemi papazları, bütüne bakıldığında, nadiren bekar kalan ve çoğu zaman sihir, astroloji ile ilgili çalışmalar yapan; dünyevi, duyarlı ve yaşam dolu figürlerdir. Bu kart çoğunlukla, geleneksel inancı, düzenlenmiş bir dini ve bazen de kurulu düzeni simgeleyen bir figür olarak yorumlansa da, şiddetli sihirler ve pagan deneyimlerini yansıtan bir figür olduğu inkar edilemez bir gerçektir.

Düzün Anlamı
Bu kart yaşamınızda yer alacak yeni bir geçişi simgelemektedir. Bu geçiş geleneksel anlamda bir evliliğin ya da eğitim olasılığının habercisi olarak yorumlansa da, açılan diğer kartlar daha ayrıntılı yorum olasılığı sunacaktır. Eğitim dünyası ile ilgili bir yorumda Baş Rahip, öğrenciler ve öğretmenleri belirtir. Akademik bilgi dünyası, üniversiteler ve söz konusu kişiyi yönlendirebilecek her türlü akademik çalışma alanlarını temsil eder. Baş Rahip kartındaki asıl*vurgu, pratik başarılardan daha çok bilgiye dayalı çalışmalar ve edinimler üzerinde yoğunlaşır, fakat belirli yıldız takımı, konuyla ilgili yorumlarda değişiklik gösterebilir. Baş Rahip, aynı zamanda, dini grupları, Ortodoks dini inançlarını ve ritüele, kutsal ayinlere duyulan bireysel gereksinimi sembolize etmektedir. Kartın duruşu, yapılan açıklamaların yaşamınızdaki birine ya da size uygun olup olmayacağını belirleyecektir.

Baş Rahip, evliliğin yorumlanmasında, iki birey arasında varolan özel, duygusal bağlan ifade etmekten daha çok birlikteliğin onayı olan evlilik törenlerini belirtir. Aile birlikteliği, kaderin paylaşılması ve şekillenmesi ya da evlilik ayinlerindeki drama bu kart ile sunulur. Yukarıda belirtilen yorumlar, özellikle Adalet ya da Tılsımların Ası kartı ile birlikte açıldığında daha fazla geçerlilik kazanır.

Baş Rahip, belirli bir birey söz konusu olduğunda, yaşça büyük bir dost,öğretmen ya da içsel dünyanın paylaşılabileceği bir kişiyi temsil eder. Bu kişilerin sundukları bilgi ve konuşmalar size yardımcı olacaktır. Sözü edilen kişi zihninizi berraklaştırarak yüreğinizi, sizin istemleriniz doğrultusunda yönlendirebilecek biridir.

Karakter ve kişilik olarak Baş Rahip, gelenekselliğe eğilim gösterir. Öncelikli gereksinimleri düzen, kesinlik ve güvendir. Maddi yetersizlikler onlar için bir kabus olsa da cömertlikleri oldukça fazladır. Bu kart içsel dünyanızı yansıttığında, bir düzen yaratma gereksiniminde olduğunuzu belirtir.

Tersin Anlamı
Baş Rahip ters olarak açıldığında, geleneksel düşünceler ya da davranışlar tümüyle tersine döner. Bu bir tür devrimin hebercisidir. Tuhaf olguların ve yerleşmiş gelenekleri hiçe sayan bir birey olma dürtüsünün gerçekleşme anıdır sanki! Ailesel değerlerin, özellikle ailenin seçmiş olduğu dini inancın reddedilmesi oldukça belirgindir. Geçmişinizin, yetişkin yaşamına sunabileceği katkısının fazla olamayacağını düşünerek, kendi kurallarınız ve etiğinizle yaşamaya karar verirsiniz.

Kart ters açıldığında, verilen öğütlerin resmi daire, avukat ya da terapist tarafından tam anlamıyla size uygun olmadığı ifade edilir. Böyle bir durumda, resmi bir uzlaşmaya yönelmekten ya da size sunulan kimlik belirlemesini kabul etmekten kaçının! Bu durum, maddi yatırımlar ya da pahalı alışverişler için de geçerlidir. Ters Baş Rahip kartı size,, sorumluluk almadan önce biraz düşünmenizi önerir.

Bir önceki yazımız olan İSLÂM’IN GELDİĞİ DEVİRDE FALCILIK başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment