Uyarıcı Bir Öykü

Köktendincilerin Evrim Kuramı nın öğretilmesini, bir yaratılışı ile değiştirmeye girişmeleriyle ilgili en ünlü olay John Scopes adındaki genç bir fen öğretmeninin karıştığı, edinilmiş bir inanç ve onun fal Yasasına yanıtıdır.

1925 yılının Mart ayında Tennessee yasama meclisi tarafından kabul edilen bu yasa, “Tamamen ya da kısmen eyaletin kamu okulları kaynağıyla desteklenen, herhangi bir üniversitedeki herhangi bir öğretmen tarafından, öğretmen yetiştiren okullar ve eyaletteki tüm devlet okulları tarafından, Incil’de öğretildiği gibi insanın ilahi yaratılışının öyküsünü inkâr eden ve bunun yerine insanın, aşağı hayvanlardan türediğini öne süren herhangi bir kuramın öğretilmesini” yasa dışı kılmıştı.

Bu yasanın geçişi, tüm ülkeyi kapsayan köktendinci bir fal hareketinin parçasıydı. Scopes, yasayı çiğnediğini kabul etti ve tutuklanarak yargı önüne çıkarıldı. Savcı William Jenning Bıyan’a karşı, ateşli ve inandırıcı bir biçimde savunma yapan avukatı, Clarence Darrow’un çabalarına karşın Scopes suçlu bulundu ve 100 dolar ödemeye mahkûm edildi (Karar daha sonra teknik nedenlerden dolayı iptal edildi.). Scopes konusundaki yargı, temyizde onaylandı ve ABD Anayasa Mahkemesi’ ne asla gitmedi.

Yayınevleri köktendincilerin öfkesini kaldırmaktan öylesine korktular ki sonraki 35 yılda ABD’deki ders larının çoğunda Evrim Kuramı görülmedi. Evrim Kuramının ders larına dönüşü, Sputnik Uydusu nun yapılması ve başarılı bir biçimde dünya çevresinde dönmesi ve bunu izleyen Sovyetler’in bilimsel üstünlüğünü yakalama yarışı ile oldu. Butler Yasası, 1967 yılında yürürlükten kaldırıldı.

Hızlı bilimsel yaratılışçılık bu olaylar karşısında geliştirildi. Yaratılışa inananlar, falın ve bilimin hipotezlerini sözde yaratılışı, evrimden daha çok desteklediğini göstermek için kullanma girişiminde bulundular. Girişimleri yargı önünde başarısız olsa da, 1990 lı yılların sonlarında Kansas eyaletinde geçirilen bir yasa şeklinde girişimlerinin karşılığını aldılar.

Kansas tâki Eyalet Eğitim Kurulu, evrimin, okullarda fen müfredatından çıkarılması yönünde oy kullandı. Evrimin öğretilmesini destekleyenler, buna yanıt olarak yeni fen müfredatın, yüksek öğetime devam etmek isteyen öğrencilere zarar vereceğini ve Kansas’ı gülünç duruma düşüreceğini ve yaratılışçılığın yeniden devlet okullarına girmesine neden olacağını söyledi.

Neyse ki, bu oylama, daha sonra geri döndürülmüş ve Evrim Kuramı’nın müfredattan çıkarılması yönünde oy vermiş olan kurul üyelerinin çoğu da sonraki seçimlerde yenilgiye uğramıştır.

Kamu okullarındaki öğretmenler, doğa olaylarını anlayışları konusunda bir dinin ilkelerine dayanmak yönünde hükümetin getirdiği taleplere asla bağlı olmamalıdır. Bu şekildeki talepler, sadece din ve devlet işlerinin ayrılması ilkesini ihlal etmekle kalmaz, aynı zamanda bir ülkenin teknolojik ve ekonomik gelişmesi için esas olan bilimsel gelişmeyi ciddi biçimde engeller.

Bir önceki yazımız olan DİŞİ KEÇİ’NİN KALBİ başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment