Uzak Yıldızlar
Gece çıplak gözle görebildiğimiz o birkaç bin adet yıldız, evrendeki yıldızların sadece çok küçük bir parçasıdır. Astronomlar yıldızların 200 milyar kere milyar taneden daha çok olduklarını düşünüyorlar. Bazılarını teleskopla yalnız görebilirken, bazılarını uzak galaksilerin bir parçası olarak görebilirsiniz. Bir çoğu ise görebileceğinizden çok daha uzakta ve karanlıktır. Tıpkı Güneş’imiz gibi dev ve sıcak gaz toplarıdır. Parlarlar, çünkü yıldızın yerçekimi yüzünden sıkışarak helyuma dönüşen hidrojen atomlarının bu nükleer tepkime sırasında açığa çıkardığı enerji inanılmaz büyüklüktedir. Öylesine fazla bir enerjidir ki bu, yıldızın içinin milyonlarca derece sıcaklığa ulaşmasına ve yüzeyinin ışık, ısı, radyo dalgaları gibi ışımalar yapmasına neden olur.

Devler Ve Cüceler
Bizim yıldızımız olan Güneş’in çok büyük olduğunu düşünebilirsiniz. Evet büyüktür, ancak yıldızlar arasında orta boylu sayılır. 20 ila 100 katı büyüklüğünde “dev kırmızı” yıldızlar vardır. Ama bunlar, “süper devlerin” yanında hiç kalır, 700 milyon km çaplı Betelgeuse yıldızı Güneş’imizin tam 500 katı büyüklüğünde bir yıldızdır. Ve tabii ki Güneş’ten ve hatta beyaz cüce adı verilen ve Dünya’dan bile küçük yıldızlar da vardır. Dahası, eski yıldızların kütle çekimleriyle kendi üzerlerine çökmeleri sonucu oluşan yalnızca 15 km çaplı nötron yıldızları bile vardır.

Renk Renk Yıldızlar
Yıldızlar öylesine uzaktadırlar ki,
farkedebiiirsiniz. Hepsinin rengi benzer şekilde soluktı Rigeî yıldızı mavi, Sirius beyaz, Atdebaran turuncu ve Betetoeuse kızıl renktedir. Renkler faklıdır çünkü yıldıi
yıldızlar mavi renktedir Daha sonra turuncu ve kırmızı renkler gelir.

Yavru Yıldız
Keşfedilen ilk “beyaz cüce” yıldız, Sirius (Köpek) Yıldızı yakınlarından bir oluşumdu. Sirius’dan daha küçük ve daha az parlak olan bu yıldıza “yavru” ismi de takılmıştır. Fakat kütle olarak çok yoğun olan bu yavru yıldızdan, çay kaşığını dolduracak bir parça 50 ton çekebilir

Bir Yıldızın Hayatı
Yıldızlar da tıpkı insanlar gibi doğar ve ölürler. Yıldızlara şöyle bir baktığımızda hepsinin hayatlarının farklı bir evresinde olduklarını hep görürüz. Astronomlar bu hikayeyi başından sonuna dek izlemişlerdir. Büyük yıldızlar, kısa bir ömre sahiptir. 10 milyon yıl boyunca tüm güzellikleriyle parladıktan sonra patlayıp birer kara deliğe dönüşürler. Orta büyüklükteki yıldızların daha uzun ve sakin bir hayatları vardır. Patlayıp küçük yıldızlar oluşturmadan önce 10 milyar yıl yaşarlar. Küçük yıldızlar ise 200 milyar yıldan uzun bir süre silikçe parlamaya devam ederler.

•    Bebek Yıldızlar Bebek yıldızlar hayatlarına toz ve gazdan oluşmuş büyük bir bulut olan nebula olarak başlarlar. Oradan buradan bir araya gelen toz ve gazlar kendi çekimlerinin etkisiyle birleşerek kara nebula adı verilen daha yoğun bir bulut oluştururlar.

•    Tamam mı? Devam mı?
Yerçekimi etkisini gösterip, oluşma aşamasındaki yıldızı sıkıştırdıkça, yıldızın ısısı artmaya başlar. Eğer yeterince büyük olmazlarsa “kahverengi cüce’ler gibi fiyasko olabilirler. Her şey yolunda gider de çekirdekleri 10 milyon dereceye erişirse, Hidrojen atomları yıldızın parlamasını sağlayacak, nükleer reaksiyonlara başlar. İşte yavru yıldızımız ilk adımını attı bile!…

Gençlik yılları Orta boyuttaki yıldızlarda, bizim Güneş’imizde de olduğu gibi, yanan hidrojen gaz tabakayı dışa ittikçe yerçekimi de kendine çekmektedir. Ve işte bu şekilde yıldızımız gençliğe adımını atmış sabit bir şekilde milyarlarca yıl sürecek hayatına başlamıştır.

uzak yıldızların tanımı,yıldızların tanımı,uzak yıldızlar hangileridir

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

  • reply sevda ,

    yıldızım aşk konuşunda parlıyacakmı

    Leave a comment