Uzay Çöplüğü
Uzayda Güneş etrafında dönüp duran şeyler sadece büyük gezegenler ve uydular değildirler. Bunun dışında daha binlerce küçük parça ve oluşum vardır. Bazıları kaya, bazıları ise buzdan oluşmuşlardır. Bazıları yuvarlak şekilli, bazıları ise şekilsizdirler. Bir evden büyük olmayanların yanı sıra, yüzlerce kilometre çevreli olanları da vardır. İşte bunlar evrenin atık malzemeleri olan astroitlerdir. Gezegenlerin oluştuğu zamanlarda birleşip, kararlı bir yapı oluşturamayan bu uzay çöpleri gece, gökyüzünün en izlemeye değer yanlarından olan kuyruklu yıldızları ve kayan yıldızları oluştururlar.

Güneş’in etrafında dönen astroidler.

Uzay Çöplüğünde Neler Var?
Astroidler. Mars ve Jüpiter arasında, Güneş çevresinde dönmekte olan sayıları binlerin üzerinde kaya yığınlarıdır. En büyükleri Ceres astroidinin çapı 1000 kilometredir.
Trojen Astroidleri de yapı olarak astroidlerle aynıdırlar. Yörüngeleri Jüpiter’le neredeyse aynı olan bu astroidler sadece bir kaç düzine kadardır.

Meteoroidler. Milyarlarca küçük parçadan oluşmuş gezgin yığınlardır. Bir çoğu bir kuru üzümden biraz daha büyüktür. Meteorlar. Ölmek üzere olan kuyruklu yıldızlardan kopup Dünya atmosferinden geçerken yanan astroidler ve toz parçalarıdır.

Meteoritler. Dünyaya ulaşmayı başarıp yeryüzüne düşen meteor parçalarıdır.
Kayan Yıldızlar: Bunlar, gece gökyüzünde kayan, ateş topu yıldızlar gibi görünen meteorlardır. Dünya atmosferine girdikten 12 saniye sonra yok olurlar.
Meteor Yağmurları: Dünya, sönmüş bir kuyruklu yıldızın enkazı arasından geçerken, düzinelerce meteorun yanmasıyla oluşan bir gök olayıdır. Geldikleri sanılan takımyıldızının adının sonuna “id” eklenerek isimlendirilirler.

Bir Meteor Yağmuru İzlerken
Meteor yağmuru izlemenin en güzel yolu sıcak tutacak bir şeyler giyinip, bir şezlonga uzanmak olacaktır. Dürbüne bile ihtiyacınız yok. En güçlü yağmurlar; Perseids, Geminids, Ouadrantids’lerdir.

Yağmur    Ne Zaman
Quadrantids    3 Ocak
Lyrids    21 Nisan
Eta Aquarids    4 Mayıs
Delta Aquarids    28 Temmuz
Perseids    12 Ağustos
Orionids    21 Ekim
Taurids    3 Kasım
Leonids    17 Kasım
Geminids    13 Aralık
Ursids    22 Aralık

fal bakma.gen.tr sundu…

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment