Başlamadan önce gece gökyüzünde nelerle karşılaşabileceğiniz konusunda biraz fikir edinelim.
Evren, her şeydir. Yani gördüğünüz ve göremediğiniz her şey. Büyük bir kısmı boşluk olan evren, içinde milyarlarca yıldızı barındırır. Kimse ne kadar büyük olduğunu kestiremez. Ama şu kesin ki, akıl almaz derecede büyüktür ve ışık hızında büyümeye devam etmektedir. (Bu da çok, çok hızlı demek).

Yıldızlar, gerçekten büyük ve kızgın gaz toplarıdır. Nükleer reaksiyonlar sayesinde öylesine yüksek sıcaklıklarda yanarlar ki hayal bile edemeyeceğiniz uzaklıklardan görünürler. Orta boyutta bir yıldızın yanında bile Dünya, bir balkabağının üzerinde toplu iğne başı kadar kalır. Büyük bir yıldız için balkabağı yerine bir fili hayal edebiliriz.

Yıldızların, gökyüzünde o denli küçük gözükmelerinin nedeni ise gerçekten çok fazla uzakta olmalarıdır.
Galaksiler, büyük yıldız gruplarıdır. Bazı galaksiler yumurta şeklinde iken bazıları da çember şeklindedir. Ve tabii ki bazıları da şekilsizdir. Galaksiler milyarlarca yıldızdan oluşur. Yerküremiz ise Samanyolu adını alan bir galaksiye dahildir.
Güneş sistemi, Güneş kendi kişisel yıldızımız, çevresinde dönmekte olan gezegen ve küçük parçacıklardan oluşur. Astronomlar yakın zamanlarda diğer uzak yıldızlar etrafında dönmekte olan gezegenler de bulmuşlardır.

Gezegenler, bir yıldızın çevresinde (yörüngesinde) dönen büyük kaya ve sıvılaşmış gaz toplarıdır. Bizim sistemimizde bunlardan dokuz tane vardır. Dünya bu gezegenlerden, Güneş’e yakınlığına göre üçüncüsüdür. Gezegenler çok az ışık yayarlar veya hiç yaymazlar. Bu yüzden onları sadece Güneş ışığını yansıtırken görebiliriz.

Uydular, bir gezegenin yörüngesinde hareket ederler. Ay Dünya etrafında dönen doğal bir uydudur. Uzayda birçok uydu daha vardır. Küçük uzay araçları, uzay istasyonları ve uzay çöpleri de Dünya etrafında dönen yapay uydulardır.
Kuyruklu yıldızlar, asteroitler ve meteorlar, uzayda başı boş gezinen diğer oluşumlardır.

Leave a comment