Uzaya Yolculuk
Uzay Mekiği
Uzay mekiği dünyanın tekrar kullanıbilen ilk uzay aracıdır. Bir roketin arkasında tıpkı diğer uzay araçları gibi fırlatılır, fakat geri dönüşünde bir uçak gibi iniş yapıp tekrar tekrar bir çok görevde kullanılabilir. Mekik ile ilgili en güzel şeylerden biri de geniş kullanım yelpazesidir.
Bilim adamlarını uzay laboratuarlarına taşımak dahil her işte kullanılabilirler.

Uydular
Her yıl düzinelerce uydu, bir çok farklı iş görmeleri için uzaya fırlatılırlar.
•    Uzay teleskopları, atmosfer olmaksızın daha net ve temiz bir görüş elde etmek için kullanılır. En önemli uzay teleskopu Hubble’dır. Ancak daha bir çokları kullanımdadır, 118’e bakınız).
•    Haberleşme uyduları televizyon yayınından telefon sinyallerine kadar tüm haberleşme cihazlarını Dünya’nın her yerine ulaştırırlar. Londra ve Avustralya arası yapılan bir konuşmanın her kelimesi mikro dalgalar halinde önce uyduya, daha sonra tekrar aşağıya, yeryüzüne gönderilir.
•    Gözlem uyduları Dünya’yı izlemek için kullanılır. Bazıları hava durumunu incelemek gibi bilimsel işlerle ilgilenirken, bazı uydular casusluk amacıyla kullanılır. Bu casus uydulardaki kameralar günümüzde öylesine gelişmiştir ki o denli uzaktan bile binaları tek tek ayırabilir.
•    Yön bulma uyduları (Küresel yer bulma sistemi veya GPS), insanların bir uydular ağından gelen sinyallerin yardımıyla pozisyonları hatasız olarak belirlemelerine yardımcı olur.

Uydu Yörüngeleri
Bir uydu fırlatılmadan önce bilim adamları uyduyu doğru yörüngeye oturtabilmek için tam hız ve yolunu belirlemek zorundadır. Yörünge Dünya’ya ne kadar yakın olursa uydu Dünya’ya düşmemek için o kadar hızlı dönecek şekilde fırlatılır.
•    Düşük Yörünge: Bir çok uydu, Dünya’nın 300 km uzağına düşük yörünge adı verilen ve uyduların fırlatılması için daha az enerji kullanılan bir yörüngeye oturtulmuştur.
•    Yüksek Yörünge: Bir uyduyu 30.000 km uzaklıktaki yüksek yörüngeye fırlatmak için iki set roket kullanır. Bu setlerden biri uyduyu 30.000’ye çıkarırken diğeri de uyduyu doğru yörüngeye sokmak için kullanılır.
•    Sabit Yörünge: Dünya’dan 36.000 km uzaklıktaki bir yörüngenin bir turda dönülmesi, tıpkı Dünya’nın bir turu gibi 24 saat alır. Ve bu yörüngedeki bir uydu yaklaşık olarak Ekvator’un üzerindeyse, her zaman dünyanın aynı yerinin üstünde demektir. İşte bu tip bir yörünge hava ve haberleşme uydularının yörüngesidir.
•    Kutupsal Yörüngedeki bir uydu, Dünyanın 850 km üzerinde kutuptan kutuba doğru bir yönde hareket eder. Ve her bir turunda Dünya’nın farklı bir dilimini inceleyebildiğinden, devamlı olarak Dünya’nın tüm yüzeyi hakkında hilni sandılar.

fal bakma.gen.tr sundu…

 

uzayda yolduluk,uzayda yolculuk yapmak,yörünge çeşitleri

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

  • reply Amin ,

    Merhaba benim ozun bir yol de cekmam gerik kadim çok zor durum daym nasıl getsbelacek miym para segintise var bana Benim Adim Amin osbek

    Leave a comment