Yansıtmalı Teleskop

Sabitleme
Bir teleskoptan güzel görüş elde etmek ve yıldızın hareketini takip edebilmek için teleskopun, sağlam ve kolayca hareket edebilecek bir şekilde sabitlenmiş olması gerekmektedir. Altazimut sabitleyicisi en basit ve ucuz sabitleyicidir. Hareketli olan iki kısımdan biri teleskopun düşey, diğeri ise yatay hareketlerini sağlar. Ne yazık ki, bu sabitleyici doğru bir yay hareketi sağlayamamasından dolayı yıldız izlemeyi zorlaştırır. Ayrıca bu sabitleyici ile gökyüzü fotoğraflarını da almakta zorlanabilirsiniz.

Ekvatoral sabitleyici yıldız izlemek için birebirdir. Dünyanın ekseni kaynak alınarak ayarlanabilen bir kutupsal eksene sahip oluşu yıldızların sadece bu eksenin döndürülerek kolayca izlenebilmesini sağlar. Sabitleyici bir elektrik motoru ile idare ediliyorsa yıldızları takip etmek için endişelenmenize gerek kalmaz, sabitleyici bu işi kendiliğinden yapar.
Çift eksenli montaj
Bilgisayar sürücülü altazimut sabıtleyidler ekvatoral sabitleyicîyle kıyaslanamayacak kadar hassas ve pürüzsüz çalışır, fakat biraz pahalıdırlar.

Sarsıntı Yok
Birkaç yıl önce Dobson adında biri yeni bir teleskop tasarımıyla ortaya çıktı. Bu teleskopun montajı öyle basitti ki pek çok kişi bu teleskopu evde kendi kendine yaptı. Dobson teleskoptan çok ucuz olmasına rağmen uzak yıldız ve galaksileri büe ayırt edebiliyordu. Ucuz bir yansıtıcı teleskop ile bir altazimut sabitleyicîsinin birleşimi olan bu teleskopun başarısındaki sır. sabitîeyicilerınde metal vida ve diskler yerine yapışmaz tavalarda kullanılan teflon kaplama disklenn kullanılmasıydı.

Oküler Büyüm
Teleskop tarafından oluşturulan görüntü öylesine küçüktür kı, görülebilecek büyüklüğe getirmek için oküler adı venlen bir mercek takımı kullanılır (göz merceği). Değişik oluşumların değişik gözlem koşullan altında görebilmek için çeşitli okülerler kullanırız. Küçük bir teleskopla daha iyi gözlem yapabilmenin bir yolu da, özel ilgilerinize göre dizayn edilmiş okülerler kullanmaktır. Oküler büyütmesi, genelde teleskoptan gelen görüntünün her santimini ne kadar büyüttüğüne göre ölçülür

•    İkili yıldızları ve gezegenlerin detaylarını görebilmek ıçm yüksek bir büyütmeye ihtiyaç duyarız (20x civarında).
•    Karanlık ve uzak galaksiler ya da Pleıades gibi yıldız yığınlarını gözlemlemek için 5x ve 6x dan daha fazla büyütmeli oküler kullanmamak daha yerinde olur
•    Uzayda obje ararken kullandığımız okulenn 2x büyütmeli olması yeterli olacaktır.

Fal bakma siteniz sundu…

teleskop ve fal,fal ve teleskop ilişkisi,teleskop ve astroloji

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment