Yıldız Haritaları

Bundan sonraki sayfalarda belli başlı takımyıldızların yerini görebileceğiniz haritalar bulacaksınız. Bunlar başlangıç için yeterli olacaktır. Eğer astronomiye profesyonelce bir ilgi duyuyorsanız daha fazla malzemeye ihtiyacınız olabilir. Aylık astronomi dergilerinde güzel haritalar bulabilirsiniz. Bununla da yetinmem derseniz, tüm yıldız ve galaksilerin yerini kolayca bulabileceğiniz bir yıldız atlası işinizi görecektir.

Haritalar Ne Gösterir ?
Bu haritalar, gece çıplak gözle binlercesini görebileceğiniz yıldızların küçük bir kısmını içerir. Burada verilenler, takımyıldızlarını meydana getiren en parlak yıldızlardır ve biraz sabırla, yerlerini kolayca belirleyebilirsiniz. Haritaların merkezi, yıldızların gece boyunca etrafında döndüğü göksel kutup noktasıdır.

Takımyıldızlarını Nasıl Buluruz ?
Haritaları kullanabilmek için öncelikle göksel kutup noktalarını işaretlememiz gerekir. Kuzey yarımkürede bu nokta, Kutup Yıldızı 16) yakınlarında, güney yarımkürede ise Güneyhaçı 18) dolaylarındadır. Bu noktaları belirledikten sonra sayfa 14 ve 18’de verilen yöntemleri kullanarak bazı anahtar takımyıldızları belirledikten sonra, haritaları kullanarak diğer takımyıldızları bulabilirsiniz.

Yıldızlar Ne Kadar Parlaktır?
M.Ö. 150 yıllarında Yunan astronomu Hipparkus yıldızların parlaklığını belirlemek için bir ölçü birimi ortaya koydu. Görebildiği en parlak yıldıza 1, en silik yıldıza 6 birim verdi. Astronomlar bu yöntemi günümüzde hala kullanmaktadırlar. Tek fark teleskopların yardımıyla 30 birimden daha az parlak yıldızların bile görülebilmesidir. İyi bir dürbün 9 birim parlaklığında yıldızları görebilirken, küçük bir teleskop 10 birime kadar çıkabilir. Bu ölçünün diğer ucunda ise eksili birimlere sahip çok ama çok parlak yıldızlar vardır.

Kadırga (Canopus)
0.    7 Sirius 1.5 ve bizim güneşimiz 26.7 birimdir.
•    Yıldız parlaklık birimini kullanmak için özel bir donanıma ihtiyacınız yok. Çünkü bu sınıflandırma gözle yapılabilecek kadar kolaydır. Parlaklık birimini bildiğimiz birkaç yıldızla karşılaştırarak, yıldızınızın parlaklığını kestirebilirsiniz. Birimini bulmak istediğiniz yıldızdan biri daha parlak, diğeri ise daha karanlık iki yıldızla karşılaştırmak işinizi kolaylaştıracaktır.

Başlangıç için aşağıdaki birimler yeterli olacaktır.
Eğer imkanınız varsa bir dürbün sahibi olmak yarar sağlayacaktır. Çok kuvvetli olması gerekmez. Aslında ne kadar güçlü olursa kullanımı o kadar zorlaşır, çünkü elinizin en küçük hareketi bile kat kat büyüyecektir.

Dürbüne ne kadar ışık gireceğini kontrol eden lens genişliği de en az büyütme gücü kadar önemlidir. 7×40 diye tanımlanan bir dürbün 7 kez büyütüyor demektir. 40 ise ana lens 40mm genişliğinde anlamın gelir. Astronomi için uygun dürbünler 8×40, 7×50 ve 10×50 olabilir ama kesinlikle daha güçlü değil. 10×50’lik bir dürbünü bile kullanırken, kollarınızı bir desteğe yaslayıp son derece hareketsiz tutmanız gerekir.
Gözümüzle göremeyip iyi bir dürbünle görebileceğimiz bazı şeyler:

•    Büyük Avcı (Orion) bulutu Venüs’ün evreleri
•    Jüpiterin bazı uyduları
•    Boğa Takımyıldızı’ndaki Pleiades, Yengeç Takımyıldızı’ndaki M44 gibi yıldız yığınları.
•    Çıplak gözle neredeyse görünmeyen ikili yığınlar ve Akrep Takımyıldızı’ndaki M7 yıldız yığını.
•    Aydaki kraterler
•    79 birim parlaklığındaki yıldızlar
•    Kuyruklu yıldızlar
•    Değişken yıldızlar
•    Komşunuzun televizyonu

Teleskoplar
Gözünüzle yeterince görebiliyor olmanıza rağmen bir teleskop çok daha az ışık yayan oluşumları izlemede yardımcı olacaktır. Gökyüzünü gözlerimizle yeterince inceleyip, nerelere bakmamız gerektiğini öğrendiğimizde bir teleskop oldukça işinize yarayacaktır. Tabii bütün teleskoplar işinizi görmeyebilir. Astronomik bir teleskop olması gerekmektedir. Bütün bu büyütücü donanımlar görüntüyü ters olarak yansıtır. Böylece birçok teleskopta görüntüyü tekrar düz hale getiren ekstra mercekler kullanılmıştır. Astronomik teleskoplarda ise bu fazla mercekler yoktur. Çünkü bunlar gece gökyüzündeki ışığın büyük bir kısmını yutar.

Bir teleskop yardımıyla şunları inceleyebilirsiniz:
Aydaki dağ ve vadileri
Diğer gezegenleri; ama sadece ışık noktası olarak değil. Mars’ın buz dağlarını ve Jüpiter’in bulut kemerini Jüpiter’in uyduları ve Satürn’ün devasa halkasını Yıldız yığınlarını Yıldızlar arası renk farklılıklarını İkili yıldızları
10 birimden daha karanlık yıldızları Değişken yıldızları Sokağın diğer ucundaki komşunuzun ne renk pijama giydiğini

Teleskop Ne Kadar Büyük Olmalı?
Çok büyük bir teleskopa ihtiyacınız yok. Önemli olan alınacak teleskopun, ileri teknoloji ile üretilmiş lenslere sahip olması ve bunların özenle yerleştirilmiş olmasıdır. Geniş lenslere sahip teleskoplar gece görüşü açısından daha faydalı olacaktır. Düşündüğünüz kadar fazla bir büyütmeye ihtiyacınız yok. Kırılmalı bir teleskop için 6075mm’lik lensler uygundur. Yansıtmalı teleskoplarda ise bu rakam 120150mm ye kadar çıkabilir.

•    Oyuncak mağazasından teleskop almayın
•    Memnun kalmadığınızda paranızı geri alabileceğinizden emin olun
•    Eğer teleskopunuz temiz ve keskin görüntüler sağlamıyorsa paranızı hemen geri alın.
(Teleskoplar iki takım merceğe sahiptir: Yıldızların yaydığı ışığı odaklayan ana lens ve oluşan görüntüyü göze odaklayan
büyütmesini, ana (ensin odak uzunluğunu okülerin odak
uzunluğuna bölerek buîabiî?rsinsz Yani ana lens odak
uzunluğu 1000 mm ve oküler odak uzunluğu 20 mm otan bir
teleskopun büyütmesi 100Ö/20=50x (Burada 50x ifadesindeki
x işareti, “kez, kere, defai kat” demektir. Yani, 50x
yazdığımızda, ‘‘elli kat büyütme ” demektir Ç.N.) formülü ile
bulunur. Oküler odak uzunluğu ne kadar küçük ya da ana
lensin odak uzunluğu ne kadar büyük olursa, büyütme o kadar fazlalaşır.
Yansıtmalı Ve Kırınımlılar

Genel olarak iki ana gurup teleskop vardır: Kırınımlılar ve
Yansıtmalılar.
•    Kırınımlılar, görünüş itibariyle çoğu insanın teleskop idealine uygundur; uzun ve incedirler. Kırınımlı olarak adlandırılırlar, çünkü uzak nesnelerden gelen ışınları kırarak veya bükerek odaklarlar. Bir uçta gözetleme deliği, diğer ucunda nesne merceği (lensi) bulunur. Bu mercek, nesneden gelen ışınları odaklar. Gözetleme merceği ile nesne merceği arasında, renk düzeltici lensler olması gerekir. Bu ara parçalar teleskopu “akromatik” yaparlar. Ucuz teleskopların çoğu akromatik değildir (rengi düzeltmez).

•    Yansıtmalılar daha kısa boylu ve daha şişmandırlar, gözetleme deliği kenarda, tepeye yakın bir yerdedir. Yansıtmalı denmesinin nedeni, odaklama için ayna kullanılıyor olmasıdır. Işık, teleskopun önünden girip, arka duvardaki çukur aynadan yansır ve ortadaki düzlem aynaya doğru odaklanarak gider. Düzlem aynadan yansıyan ışıklar, gözetleme deliğindeki merceğe giderler. Gözetleme merceği ince kenarlıdır. Bu teleskop türüne bazen Newton Teleskobu denir, bunun nedeni, ilk defa 1688’de Sir Isaac Newton tarafından yapılmış olmasıdır.

 Fal bakma gen.tr sundu…


yıldızlarda harita,yıldız haritaları,kişilik haritaları

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment