Tarot Falı Deli Kartı

indir

DELİNİN DANS EDEN, BU UMARSIZ FİGÜRÜ, BÜYÜK ARKANA’NIN YİRMİ İKİ KOZUNU TEMSİL EDER.

Deli’nin kart numarası, esasen bir sayma sayısı değildir. Yaşamın tümü olan, tarotun öğrenme ve deneyim serüveni olan dairesel hareketi simgeler.Siyah ve gümüş kostüm giymiş bu eril figür, bütüne ulaşmak için birlikte olması gereken aktif ve pasif enerjiyi ve onun iki yüzlü doğasmı simgeler. Siyah renk, Deli’nin serüveninde karşılaşacağı bilinmezleri, toprağı, gölgeleri ve geceyi simgeler. Gümüş renk ise, Deli’nin tecrübe edeceği canlılığı, gizil aydınlığı ve parlak kavrayışların habercisidir.

Deli, Rönesans Avrupası ve Orta Çağ’da gezgin müzisyenler ve saz şairleri gibi bir ut taşır. Müzik armoni ve değişimin sembolüdür ve udun müzik aleti olarak mistik bir din olan Orphism’in temelini kurmuş, ölüler diyarına inerek ruhsal anlamda kendini yenileyen, Orpheus ile ilişkisi vardır. Deli, Orpheus gibi ölüler diyarına inerek özünü açığa çıkarmak, değişmek ve deneyimlerle arılaşmak zorundadır.

Figürü çerçeveleyen beyaz güller masumiyetin, yenilenmenin ve saflığın sembolüdür. Simyacılar gülü bilgeliğin sembolü olarak kabul ederler ve gül simyacıların çalışmalarında kullanılır. Tıpkı simyacıların çaba sarfederek, hayat iksirini ya da değerli altını ortaya çıkarmaya çalışmaları gibi masum Deli de, yararlanmadığı bilgeliğinin ortaya çıkacağı ruhsal yolculuğa hazırlanmaktadır.

Kelebekler, ruhun evrensel sembolleridirler ve kelebeklerin varoluş süreçleri bir tırtıldan kanatlı estetik bir yaratığa dönüşmeleriyle tamamlanır. Yaşayan her canlının ruhunu temsil eden kelebekler, bu kartta Deli’nin, ruhun kendi özünden gelen bilgelik ve kavrayışı bulma serüvenini belirtmektedir.Küçük köpek, Deli’nin bu serüveninde ona eşlik eder. Köpek, ona vahşi atalarından miras kalan, sadıklık, sezgi ve güvenilirlik gibi birkaç önemli niteliğe sahiptir. Küçük köpek, Deli’ye doğru yolu sunmanın yanısıra, vahşi Yunan bakire tanrıça Artemis gibi tanrıçaların, Hermes gibi haberci tanrıların ve ölüler diyarına ait tanrıların beraberliğini getirir. Uranüs, değişim ve devrim gezegenidir ve değişimi, gelişmeyi, yaşamı ve diriliği engelleyen geleneklerin tümüne meydan okur.

Deli ya da Soytarı, Rönesans ve Orta Çağ dönemini boyunca var olan bir figürdür. Bu figüre, Shakespeare’in eserlerinde, döneme ait resimlerde, şiir ve de öykülerde de sıklıkla rastlanır. Deli, masum,bilge, keskin zekalı, nükteci ve trajik olmasının da ötesinde normal bir toplumun tüm baskılarından kendini özgür kılmıştır. O, kaos ve enerjinin gücünü simgeler fakat kendi biçimlenmesini henüz tamamlamamıştır.

Bir önceki yazımız olan Terazi Burcu Ağustos Yorumu başlıklı makalemizde burç, TERAZİ ve yorum hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment