Gökten nur ve ışık içinde inenler de vardır

Oğuz’un karısı gökten nur içinde indiği gibi, bir sabah Oğuz’un çadınna yine nurlu bir ışık içinde giren kurt da gökten inmiştir. Hulin Dağı’nın üstündeki ağaca nur inerek ağaç gebe kalmış, beş çocuk doğurmuştur.
Buğu Tckin’ln odasına gökten nur içinde bir tanrıça inmiş ve Unnul öğütler vermiştir.
Kutsal Yeşim Taşı da gökten inen bir nurdan meydana gelmiştir.

Türk kahramanı Alp Er Tonganın, İranlılar’ın düşmanı olan Zlni Glv’ı öldürmesi üzerine, gökten Alton Yanık denilen ışık Türk kahramanının üzerine inmiştir.
Gökten inmiş yaratıklar içinde ön safta at gelir. At, Şamanist Türkler ve Moğollarca gökten inmiş, Yakut’larca güneş âleminden gelmiştir.

Mazdaist Türklerin tapmaklarındaki Bakırdan At da gökten inmiştir.
Kahraman Gılgımeş, Tannça İştahın sevgisine karşılık vermeyince, tannça öfkelenmiş ve Gılgameş’i öldürmek için babası Anu’dan yere bir boğa göndermesini istemiş. O da kızuu kırmayarak gökten bir boğa yollamış da Gılgameş ile arkadaşı Enkidu bu boğayı öldürmüştür.

Kayın ağacı dahi, Ülgen tarafından Tannça Umay’.ı gökten gönderilmiştir.
Gökten inen Tann motifi bir yana, bu destanlarda ve mitik olaylarda Taıuıinsan ilişkilerinin çeşitlemeleri, gökten inen ışığın önemi, uzaydan gelme hayvanların (at, boğa) yeri açıkça belirtilmektedir. Bu konuda. Al tay Türk kozmogonisinde Kara Han’ın yaratmış olduğu Uk insanın da suların üstünde uçtuğunu hatırlatmak yerinde olur.
Yakutların cenazelerinde okunan bir duada ışıldayan arabalanyla yıldızlardan inen ruhlardan söz edilmekte; Moğol ve Sibirya şamanlan ise ölülerin ruhlarım almaya gelen, uçan kabuklar kullanan esrarengiz yaratıklara inanmaktalar.
Heyecanlı olaylarla dolu Yunan mitolojisine de bu gözle bakıldığında uçan Tann, nesne ve hayvan moliflerine sık sık rastlanılır. Argonotların aradıkları Altın Post aslında uçan bir koç’un postudur; Medea, çocuklarını öldürdükten sonra, canavarlann çektiği uçan bir araba ile kaçar; Lemnos’ta Delos’ta tapınakları olan Kabirler geleneklere göre uçan gemileriyle gökyüzünden ınen insanlara esrarlı ve çoğunlukla gizli tutulan bilgiler veren yaratıklardır.
Uçan araçların ya da çağdaş bir terimle Kimliği Bilinemeyen Uçan Nesnelerin bol olduğu bir başka kaynak Tevrat’tır. Kuşkusuz Tevrat’ta tek bir Tann söz konusudur. Ancak bu tek Tanrının görevlileri melekleri vardır. Eski Tanrılar gibi uzayda bulunan, uçan araçlar kullanan bu Tann’mn yarattığı olaylar da çok tannlı düzenin öne sürdüğü olaylarla benzerlikler taşımaktadır.

Bir önceki yazımız olan Destan Virakoka başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment