Tevrat’taki Sayılar Neyi İfade Etmektedir

Tevrat ve İncil’de gelecekle ilgili olaylar hakkında kehanetlerde bulunulurken genelde hayvan figürleri kullanılırken, zaman için, gün, hafta ve yıl olarak sayısal zaman tahminleri yapılmıştır. Sayısal kehanetleri en çok kullanan Daniel kitabının yorumlarım gördük. Bu zaman dilimlerinde bir yere varmak mümkün değil. Bu durumda, Daniel ve diğer kehanetlerde, acaba gerçekten kesin bir zaman dilimi direkt veya şifreli olarak verildi mi? Yazıldığı zaman dilimi üzerinden yüzyıllar geçmesine rağmen, Tarot falı gibi bu zaman sayılarından bir sonuç çıkmadığı ortada. Bu durumda, Kutsal Kitaplarda çeşitli konularda verilen rakamlar, gerçekten doğru mu sorusunu akla getirmektedir. Tevrat ve İncil’de birçok konu hakkında bir rakam verildiğinde, sanki bir genelleme yapar gibi, özellikle 7 sayısının veya 70, 700, 7000 gibi türevlerinin kullanıldığı göze çarpmaktadır. Yediden az olan ifadelerde, genelde yedinin yansı üç buçuk kullanılır. 7 sayısı veya yedinci şeklindeki ifadelerin, Tevrat’ta 363 defa, İncil’in Vahiy kitabı hariç diğer bölümlerde 35 defa ve Vahiy kitabında ise 56 defa olmak üzere, İncil’de toplam 91 defa zikredilmektedir. Aklımıza bu rakamın gerçek bir değer ifade etmek yerine, bir mecazsembolizm gibi kullanılmış olabileceğini getirmektedir.

Bu açıdan kehanetler değerlendirilirken, 7 sayısı bütünlük, mükemmellik ifade eder. Az miktarların ifadesi genellikle 7 sayısıyla, daha büyük ifadelerin ise 70, 7000 veya 70000 gibi rakamların kullanıldığı görülmektedir. Bu bazen 12 veya katları olarak da karşımıza çıkmaktadır (Vahiy4:4, 7:48, 21:1217). Son yorumu yine konunun uzmanına bırakalım:

“Bu nedenle İncil içersinde sayılar gördüğümüz zaman, onların sembolik olmaları mümkündür. Özellikle yedi, üç buçuk ve on sayıları, sembolik nitelikli sayılardır. Sayılar gerçek zaman dönemlerinden bahsediyor olsalar büe, hangi zaman birimine ait olduklarını bilmemekteyiz. Bir sayı günlerden, haftalardan, aylardan, yıllardan, on yıllardan bahsediyor olabilir. Hatta başka zaman birimlerinden de bahsediyor olabilir. Bu durum, yirmi birinci yüzyıl olaylarının hesaplanması açısından, karşımıza bir takım zorluklar çıkaracaktır. Popüler kültür ve popüler edebiyatta “Zamanın sonu” ile ilgili yaygın inançların pek çoğu, İncil metinlerindeki rakamların açıklanmasına dayanmaktadır ve bu rakamların, hem o metinleri yazan kişiler hem de okuyanlar için sembolik anlamlar taşıdıkları açıkça bellidir.”39

Yani burada anlatılanlardan çıkarılacak sonuç, işin aslı, gelecekle ilgili net bir sonuç çıkarmaktan ziyade, birçok kehanetin peri masallarından farkı olmadığıdır.

Bir önceki yazımız olan Kahve falında uçak başlıklı makalemizde falda bozuk para, falda jeton görmek ve Kahve falında jilet hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment