Yığınlar
Evrende çok az yıldız tek başına bulunabilir. Bir çoğu “yığın” adı verilen gruplar halinde bir aradadırlar.
•    Toplu yığınlar yüzler, hatta binlerce yıldızın bir araya
gelerek oluşturduğu yığınlardır. Bu yıldızların bir çoğu en az 10 milyar yaşındadır.
İ Açık yığınlar birkaç yüz tane genç yıldızın bir araya
gelmesinden oluşmuş, şekilsiz bir oluşumdur. Yıldızlardan hiçbiri birkaç milyondan daha yaşlı değildir.

pazı Yığınlar
öküz Takımyıldızından Pçıplak gözle, bakıldığında yedi parlak yıldızdan oluşmuş gibi gözükse de bir dürbün yardımıyla yüzlerce başka yıldızın bir arayail gelmesinden oluşan bir yığın olduğu görülür. 15 ışık yılı titgındekt bu yığın bizden $00 ışık yılı uzaktadır
5 Aynı Takımyıldızımdan Hyades, turuncu renkli yıldız J Aldebararfm hemen arkasında görülen bir başka açık yığındır.

•    Haç Takımyıldızımda bulunan uMücevher Kutusu Beta Yıldızı’nın hemen yanında yer alır ve açık yığınlar arasında en göz alıcı olandır. Yakut kırmızısı süper dev Kappa Crucis Yıİdızı’m çevreleyen diğer parlak yıldızlardan oluşur.
•    Kalkan Takımyıldızımdan “Vahşi Ördek” ördek görünümünde oluşmuş bir açık yığındır. M11 olarak listelenmiştir.
•    Erboğa Takımyıldızımdan Omega, 16.000 ışık yılı uzaklıkta bir toplu yığındır. Gözle parlak bir yıldız olarak görülsede bir dürbün veya küçük bir teleskopla bir çok yıldız daha seçebilir.
•    Tukan Takımyıldızımdan 47, parlak bir toplu yığındır. ,

Samanyolu
Açık ve görüşün net olduğu aysız bir yerde, şehirden uzak, ışık almayan bir gecede gökyüzüne baktığınızda gökyüzünün tam ortasından geçen bir ışık şeridi görürsünüz. Eski astronomların Samanyolu adını verdiği bu şeride dürbünle bakacak olursanız sayısız yıldızdan oluşmuş olduğunu fark edersiniz. Samanyolu aslında 1000 ışık yılı kalınlığında, 100.000 ışık yılı genişliğinde ve 100 milyar yıldızdan daha fazla oluşum barındıran galaksimizin içerden bir görüntüsüdür. Tüm yıldızlar bir spiral oluşturacak şekilde dizilmiş galaksinin ortasında biraz daha fazla yoğunlaşmışlardır. Samanyolu ince bir bant olarak görünür, çünkü Dünya’mızdan sadece küçük bir kesiti izlenebilir. Güneş bu spiralin kollarından biri üzerindeki milyonlarca yıldızdan sadece bir tanesidir. Öylesine bir süratle döner ki Güneş’i yaklaşık saatte 100 milyon km’lik bir süratle savurur. Ve bu dev yıldız şehrinin bir parçası olduğumuz için, bu hayret verici yolculuğu sadece diğer galaksilerin hareketleri sayesinde inceleyebilirsiniz.
Samanyolu’nda Neden Saman Yok?

•    Samanyolu aslında daha çok yağda yumurtaya benzer.
•    Yıldızlardan oluşur.
•    Geri kalanlar ise yıldızlararası madde, yani toz bulutlarıdır.
•    Ve tabii ki kara madde.

Kara Madde
Gerçekte, Samanyolu düz bir disk şeklinde değildir. Daha çok bir burgere benzer. Bizim Dünya’dan görebildiğimiz sadece bu burgerin et kısmıdır, göremediğimiz ekmek kısmı ise “KARA MADDE”dir. Kara maddenin ne olduğunu kimse bilmez, çünkü onu göremez ve araştı ramazsınız. Sadece orada olduğunu bilebilirsiniz; bu da yarattığı bazı çekimsel güçler sayesinde olur. Ayrıca tüm Evren’in yüzde 90’ından daha fazla bir kısmının “Kara Madde”den oluştuğu tahmin edilmektedir.

yığınlar ve samanyolu,evrendeki yıldızlar,astrolojide samanyolu

Leave a comment