Yin-Yang ve Dört İmge

Geleneksel Çin tıbbı doğanın ve işleyişinin bin yıllık gözleminden doğan “bir yaşam felsefesine” dayanıyor. Bu metafizik arka plan tüm geleneksel bilimlerde bulunuyor: tıp, siyaset, savaş sanatı, Feng Shui (Çin jeobiyolojisi), Yi king (kehanet sanatı), Çin astrolojisi, içsel savaş sanatları (Qi gong, Taichi, Kung-fu), resim sanatı ya da çiçek düzenleme sanatı… Yin ve Yang kavramları tüm bu disiplinlerin merkezindedir. Bunlar günümüzde Batı’da kayda değer ölçüde biliniyor ancak bu bilgi çoğunlukla yüzeyseldir: YinYang’ın anlaşılması ilk bakışta görünebileceği kadar kolay değildir, çünkü ikilikle damgalanmış dünyamızda, her şey her zaman görecelidir.

 

Bu felsefenin özünü anlamak için iki kavramın sürekli olarak hafızada tutulması gerekiyor. YinYang geleneğin Tao olarak adlandırdığı, gün yüzüne çıkarılmayan aynı özün iki görünümüdür. Çevirisi yöntem, yol ya da bir anlamına geliyor. Birbirini tamamlayanlarzıtlar çiftinin işleyiş kurallarını açıklayan işte bu ortak kökendir. Bunun enerji yasaları karşılıklı bağımlılık, gelişim (artma ve azalma hareketi) ve birbirinin içinde değişimdir.

 

İkinci olarak, her görünümün enerji dinamizminin anlaşılması için, Yang imge ya da simgesinin ateş, Yin imgesinin ise su olduğunu hatırlamak gerekir. Bu yandaki tablodaki tüm benzerlikleri (ezberlemeden) kolayca bulmanıza yardımcı olacaktır.

 

YinYang çiftinin inceliğini gösteren basit bir örneği ele alalım: Ayın Yin olduğunun söylenmesi ancak ay ve güneş arasındaki ilişki çerçevesinde geçerlidir. Gerçekten de, başka bir bakış açısından, ayın farklı evrelerinin başvuru çerçevesi içinde dolunay Yang’dır ve yeni ay Yin’dir. Ay geceyi aydınlattığından gene Yang’dır. Bu örnek karşılıklı bağımlılık yasasını ve başvuru çerçevesinin daima tanımlanması gerekliliğini açıklıyor.

 

Böylece, bu felsefeye göre, dünya bu zıtlarbirbirini tamamlayanlar çifti tarafından yönetiliyor.

 


İki sonra dört…

 

Hücre olmak üzere bölünen hücre gibi Yin ve Yang’ı iki alt bölüme “bölebiliriz”: bu bizi dört imgeye götürür. Bunlar Tai Ji’nin üstüne yerleştirildiğinde,her devrenin dört evresi görünüyor: yılın, ayın, bir günün, yaşamın evreleri… Yang’ın simgesi sürekli bir çizgi, Yin’inki ise kesikli bir çizgidir.

 

• Aşağıda iki Yin çizgisiyle simgelenen en Yin enerji bulunuyor: Yin’in Yin’i. Bu kış, yeni ay, gece yarısı, yaşlılıktır.

 

• Solda bir Yang çizgisinin üstünde bir Yin çizgisiyle simgelenen Yang’ların en az Yang’ı olan (ya da Yang’ların en Yin’i olan) enerji bulunuyor: Yang’ın Yin’i. Bu ilkbahar, ilk dördün, saat sabahın altısı, çocukluktur…

 

• Yukarıda iki Yang çizgisiyle simgelenen en Yang enerji bulunuyor: Yang’ın Yang’ı. Bu yaz, dolunay, saat on iki, yetişkinliktir…

 

• Sağda Bir Yin çizgisinin üstünde bir Yang çizgisiyle simgelenen Yin’lerin en az Yin’i (ya da Yin’lerin en Yang’ı) enerji bulunuyor: Yin’in Yang’ı. Bu sonbahar, son dördün, saat akşamın altısı, olgunluk yaşıdır…

Bu simgenin dikey ekseni Yin’in Yang olduğu ve Yang’ın Yin olduğu gün dönümlerinin, uçların simgesidir (birbirinin içinde dönüşme yasası). Bu Yin’in Yang’a ya da Yang’ın Yin’e dönüşümünü göstermek için, özellikle elleri yakan aşırı soğuk ve “aşırı iyinin düşmanıdır” halk deyişi düşünülebilir. Yin ve Yang’ın balıkların gözleriyle (küçük daireler) simgelenen tohumlarını işte bu eksen üzerinde bulmaktayız. Yatay eksen ise, gün-gece eşitliklerinin, Yin ve Yang arasındaki dengelerin eksenidir.

Bu simge bize Tai Ji’nin aynı zamanda dinamik bir simge olduğunu bildiriyor (gelişim yasası, artma ve azalma). Bu durum galaksilerin kuyruğu ya da balıkların kuyrukları gibi, bunun kuyruklarıyla gösterilmekte: bunlar saat yönünde dönmekteler. Dönüş yönünü gözünüzde canlandırmakta zorlanıyorsanız, bunu döndürmek için üstüne üflediğinizi düşünün. Böylece saat yönünün tersi yönde hemen hiç dönemeyeceğini fark edeceksiniz.

logo

Bir önceki yazımız olan Akrep Burcu Ağustos Yorumu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment