Amerikan Rüyası Nedir?

fal bak

AMERİKAN RÜYASI VE MASLOW ÖLÇÜTÜ
Mayıs ayı içinde Amerika Birleşik Devletleri’ne yaptığım bir dost ziyareti sırasında oradaki yaşamı da biraz daha yakından gözleme imkanım oldu. Bu sayede tipik olarak orası ile burası arasmda bir karşılaştırma yapma fırsatı da buldum. Bu değerlendirmemi Maslow’un gereksinimler tablosunu da dikkate alarak yapmanın daha iyi olacağına inanıyorum. Bu bizi ilginç sonuçlara götürebilir.

Amerikan Rüyası Nedir?
Öncelikle Amerikan Rüyası kavramını basitçe irdelemekte fayda var. Bu kavram da herkesin ağzına sakız olduğu için herkes tarafından aynı biçimde algılandığı konusunda tereddütlerim var. Amerikan Rüyası en basit tanımıyla aslında her koyunun kendi bacağından asılmasıdır. Türkiye’de …miş gibi yaşanan hayattaki tanımından farklı olarak Amerika’da gerçekten de her koyun her zaman kendi bacağından asılıyor.
Bunun yanına eklenmesi gereken bir başka tanım da “bir şey olmak”tır. Amerika’da ne olursan ol, ama bir şey ol. Bir arkadaşımın Amerika’da bir tişört üzerinde gördüğü şu sloganı anımsıyorum: “I’m a whore. Damn good one”. Türkçesi şöyle: “Ben bir fahişeyim. Ama iyisinden”.

Amerikan Rüyası’nda kişi bir şey olmak için, kendi bacağından asılacağının bilincinde olarak mücadelesini yapar. Bu yolda başarı elde ettiğinde de toplumda saygı duyulan, maddi ve manevi değeri olan bir insan olur. Mücadele bu türden bir mücadeledir ve temelinde de bireyin kendisi vardır.
Bu nedenle de bireyin değeri öteki her şeyin ö-nündedir. Trafik ışığı olmayan bir yolda karşıdan karşıya geçerken bir araç sizi görse, gördüğü yerde yavaşlar ve sizin on metre gerinizde durup, geçmenizi bekler.
Elbette ki bu bireyciliğin bireyler üzerine getirdiği sosyal ve psikolojik yük ve dikkate değer boyutlardadır. Amerikan Güzeli filminde tipik bir Amerikan yaşamını izledik ve bu yaşamm insanları ne hale getirdiğini birlikte izledik.

Bir önceki yazımız olan AKREP BURCU (SCORPIO) başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment