Uzay gerçekten de çok ama çok Büyük bir yerdir. İşte hafızamızı zorlayacak bir kaç rakam:
Bize en yakın gezegen Venüs 40 milyon km uzaklıktadır. Dünya’nın çevresinin 1000 katı uzunluğunda olan bu yolu arabayla almaya kalkarsanız, bunu 50 yıldan önce yapamazsınız. Ve bu sadece Venüs’ün bize yakın olduğu zaman geçerlidir. Bu uzaklık 240 milyon km’ye kadar çıkabilir.

Pluto yaklaşık 6 milyar km uzaktadır. Bu da Dünya’yı
150.0    kez dönmek anlamına gelir ve böyle bir araba yolculuğu ise 7.000 yıl demektir.
En yakın yıldız olan Proxima Centauri 40 trilyon km uzaklıktadır. Bu uzaklık Dünya çevresinin bir milyar katıdır ve araba yolculuğu 46 milyon yıl alır.

Şu ana kadar görülebilen en uzak galaksi 12 milyar trilyon km uzaklıktadır. Bu da Dünya çevresinin üç milyon trilyon katıdır ya da bir milyon trilyon yıl araba yolculuğu demektir, hem de bir hamburger yemek için bile durmadan!…Eğer Ay’ın çok uzak olduğunu düşündüyseniz, size bunun
30.0    trilyon katı uzaklıkta olduğunu söylemeliyiz.

Evren herhangi bir noktada her yöne doğru en az 12 milyar kere trilyon km büyüklüktedir. Yeterince büyük mü?
Astronomların Mesafe Ölçümleri
Normal birimlerin kullanılması çok yersiz olacağından, astronomlar uzaklıkları ışık yılı ve parsekle birimlendirmişlerdir. (1 parsek 3.26 ışık yılı demektir).

Işık evrendeki en hızlı şeydir. Bir saniye içinde 300.000 km hareket edebilen ışık, Ay’dan Dünya’ya göz açıp kapamadan gelebilir. Güneş’ten Dünya’ya ulaşması 8 dakika sürer. Fakat en yakın yıldızdan gelmesi 4 yıl kadar uzun bir süre alır. Bir ışık yılı ise ışığın bir yıl içerisinde alacağı yoldurİBu da yaklaşık 9.460.000.000.000 (on trilyondan az) km’dir.

uzayda boşluk,büyük boşlugun anlamı,büyük boşluklar

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment