Endüstrileşmenin gelişi

Tılsımlar 1

Daha önce de sözünü ettiğimiz gibi, endüstrileşmenin gelişiyle toplum birbirinden farklı ama birbirine bağlı binlerce parçaya bölündü; fabrikalar, kiliseler, okullar, sendikalar, odalar, hapishaneler, hastaneler… Adını siz koyun. Kilise, devlet ve birey arasındaki kumanda zinciri bozuldu. Bilgi uzmanlaşmış disiplinlere bölündü. İşler küçük parçalara ayrıldı. Aileler daha küçük çekirdek ailelere dönüştü. Bunu yaparken, toplum yaşamı ve kültürü de paramparça oldu.

Biri her şeyi başka bir şekilde yeniden birleştirmek zorundaydı.
Bu ihtiyaç nedeniyle, temel görevi birleştirmek olan yeni türde uzmanlar türedi. Kendilerine yönetici, idareci, komiser, koordinatör, başkan, başkan yardımcısı, bürokrat veya müdür diye unvanlar yakıştıran bu insanlar, her iş ortamında, her hükümette ve toplumun her seviyesinde kendilerini gösterdiler. Çok geçmeden onlardan vazgeçilemeyeceği anlaşıldı. Onlar birleştiricilerdi.

Rolleri onlar belirliyor, işleri onlar dağıtıyordu. Kimlerin ödüllendirileceğine onlar karar veriyordu. Planlar yapıyor, kriterler belirliyor, gerekli belgeleri sağlıyorlardı. Üretim, dağıtım, nakliye ve iletişim onlardan soruluyordu. Organizasyonların bir birleriyle etkileşim kurallarını onlar belirliyordu. Kısacası, toplumun parçalarını birbirine uyduranlar onlardı. Onlar olmadan, İkinci Dalga sistemi asla yürüyemezdi.
On dokuzuncu yüzyılın ortalarında, Marks araçlara ve teknolojiye kim sahip olursa “üretim araçları” toplumu onun yöneteceğini düşündü. Bu fikri savunuyordu, çünkü işler bir birleriyle bağlantılıydı, işçiler üretimi kesebilirlerdi ve araçları patronlarının elinden alabilirlerdi. Araçlara sahip olduklarında, toplumu onlar yönetirdi.

Ama tarih onu yanılttı. Aynı birbirine bağımlılık, yeni bir gruba çok önemli bir avantaj sağlamıştı; sistemi yönetenlere veya birleştirenlere. Sonunda gücü eline geçirenler ne patronlar ne de işçiler oldu. Gerek kapitalist, gerekse sosyalist ülkeler olsun, tepeye yükselenler birleştiricilerdi.
Güç veren şey mülkiyet sahipliği değil, “üretim araçları” idi. Bu, “birleştirme araçları” anlamına geliyordu. Ne demek istediğimizi açıklayalım.

Bir önceki yazımız olan Akrep burcu Çin Astrolojisi başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment