Kadınlar Ne Yemeli?

Kötü bir haberim var, yazık ki tek bir “doğru beslenme”den bahsedemeyiz. İnsan bedeni bir makine değildir. Dolayısıyla düzgün çalışabilmesi için, doğru yakıtı içine koymak da yeterli değildir. Ancak, sağduyulu yaklaşım, özellikle şeker oranı yüksek olan rafine ve işlenmiş gıdalardan uzak durulmasını mecbur tutuyor. Şekerin, bağışıklık sistemini anında baskılayan bir etkisi var ve bu nedenle şeker tüketimi sizi, hastalıklara karşı savunmasız bırakır. İçinde yüksek oranda katkı maddesi olan baharatlı ve yağlı yiyecekler, özellikle nitratlar (işlenmiş etlerde kullanılanlar gibi), monosodyum glutamat (MSG) gibi tatlandırıcılardan uzak durmalısınız, eğer bunlardan tamamen vazgeçemiyorsanız, beslenmenizin çok küçük bir kısmını oluşturmalarına dikkat etmelisiniz. Artık kırmızı etin de sınırlı miktarda yenmesi gerektiğini biliyoruz. Kırmızı et yerine derin su balıkları ve beyaz et tüketilmelidir. Kahve, çay, kakao ve çay gibi kafein içeren tüm uyarıcılar da ölçülü tüketilmelidir.

Genellikle gebe kadınlara, günlük beslenmelerine 300500 kalori eklemeleri önerilir. Ancak unutmayalım ki kadınlar kalori yemezler, yemek yerler. Bu nedenle, gebelik süresince iyi beslenmeniz için en iyi rehberiniz, kalori hesabı değil, açlığımızdır.

Ancak burada da elbette belirli ilkeler de mevcut. Bir gün boyunca aşağıda sıralan şu gıdaları almayı hedeflemelisiniz:

• 2 yumurta
• 4 bardak süt yoğurt veya diğer süt ürünleri de olabilir
• 2 porsiyon yeşil sebze
• 5 porsiyon tam tahıllı gıdalar cornflakes veya benzeri fazla işlenmiş tahıllar olmamasına özen gösterin
• 3 küçük parça tereyağı ya da 3 tatlı kaşığı bitkisel yağ
• 1 narenciye meyvesi veya benzeri C vitamini oranı yüksek gıda
• fazladan 2 porsiyon yüksek protein içeren gıda, özellikle de balık veya kümes hayvanlarının eti, veya peynir ve fındık
• bol miktarda su, bitki çayı gibi kafein içermeyen içecekler. Meyve suları da iyidir ancak, şeker oranı yüksek olduğundan sınırlı tüketin veya sulandırarak için.

Bunlara ek olarak haftada beş kez:

• sarı veya turuncu meyve veya sebze, örneğin, portakal, kayısı, balkabağı, kantalup kavunu, tatlı patates, papaya, havuç, mango…

• demir oranı yüksek bir gıda; akla ilk gelen böbrek veya ciğer gibi sakatatlardır ancak, ticari amaçla beslenmiş hayvanların yedikleri besinlerdeki toksinler nedeni ile sadece organik olarak yetiştirilmiş hayvanların sakatatlarını yemelisiniz. Kitabın sonunda verilmiş olan Önemli Mineraller başlığının altında yer alan başka seçenekleri de deneyebilirsiniz.

İhtiyacınız olan bütün besinleri almanızın en garantili yolu çeşitliliktir. Unutmayın, bir yiyecek doğal haline ne kadar yakınsa, ondan alacağınız besin miktarı da o derece fazla olacaktır. Yani, en iyisi besinleri çiğ yemektir, donmuş gıda kabul edilebilir, konserve gıda ise tamamen yararsızdır. Gıdaları çiğ olarak tüketmeniz en idealidir, ancak, sebzelerinizi pişmiş seviyorsanız, besin değerlerini korumak için buharda veya tencerede çok hafif pişirmenizi öneririm.

Eğer, sebze ve meyveleri kendi mevsimlerinde yerseniz, yani mevsime göre beslenirseniz birçok yerden, organik olarak yetiştirilmiş, çok taze ürünler temin edebilirsiniz. Bu tür ürünlerde zirai ilaç kullanılmadığı gibi, taptaze toplanarak, sofranıza ulaşmaları da göreceli olarak daha kısa sürer. Oysa süper marketlerdeki pek çok gıda raflara dizilmeden önce aylarca depolarda bekletilir.

logo (1)

Bir önceki yazımız olan Akrep Burcu Ağustos Yorumu başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Leave a comment