Kırmızı Gezegen Mars

Kırmızı Gezegen  Mars

Mars, Jüpiter ve Venüs kadar parlak olmasa da o kan kırmızı rengiyle her zaman dikkatleri çekmiştir. Mars Venüs’ten sonra bize en yakın yıldızdır. Ayrıca tıpkı Dünya gibi bir atmosfere ve gece gündüz sıcaklıklarına sahiptir. Bir gün neredeyse Dünya’dakine eşittir ve gezegenin eğimi yaklaşık olarak Dünya’daki ile aynıdır. Hatta buzlarla kaplı kutupları bile benzer ama benzerlik buradan öte geçmez. Mars gündüzleri pembe bir gökyüzüyle ılık ve geceleri dondurucu soğukta, kırmızı renkli çölden oluşmuş bir gezegendir. Bunların ötesinde yanlızca kaya ve tozdan oluşmuş, yer yer suyu olduğu dönemde oymuş olduğu vadiler ve dev volkanlardan oluşan bir gezegendir.
Mars’ta Bir Tatil İçin Nelere İhtiyaç Var
•    Oksijen kaynağı, solumak için sadece karbondioksit vardır.
•    Beslenme çantası, görünürde bir Mc Donalds yok.
•    Kalın bir pijama, geceleri Sibirya’nın kışından daha soğuktur.
•    Yağmurluğu unutun, milyonlarca yıldır yağmur yağmadı.
•    Mayonuzu hiç almayın, sadece kumsal, deniz yok!

Neden Mars?
Mars kırmızı renginden ötürü, Roma Savaş Tanrısı Mars’ın adı ile isimlendirilmiştir.

Uzaya Uçmak
Mars’ın uydularından biri olan Dermas’ta yer çekimi öylesine azdır ki biraz hız alırsanız, bir bisiklet ve bir rampayla uzaya uçabilirsiniz.

Aşk Krateri
Mars’ın uydusu Amerikalı astronom Asaph Hail tarafından keşfedildi. Teleskobuyla gözlem yapmakta olan astronom, toparlanıp yatmak üzereyken eşinin ısrarları üzerine gözlemine devam etmiş ve bu iki nesneyi keşfetmiştir. Daha sonra eşinin anısına bu iki uydu Phobos (korku) ve Deimos (panik) olarak adlandırılmış ve Phobos uydusunda bir kraterde kızlık soyadı olan Stickney olarak isimlendirilmiştir.

Marslı Canavarlar
•    Mars’taki Olimpus Mons Yanardağı Güneş sistemindeki en büyük yanardağıdır. İrlanda büyüklüğünde ve Everest dağının 3 katı yüksekliğindedir.
•    Valles Marineris Vadisi’nin yanında Grand Canyon cüce

Mars’ta Hayat Var mı?
“Mars Marslılar’ın yaşadığı yerdir”. Bu sözler Amerikalı bir astronom olan Percival Lowell’in 1880’lerde teleskopuyla Mars yüzeyinde kara çizgiler keşfetmesi ile bilim adamlarının dilinde yaygınlaştı. Lowell bunların Marslılar tarafından inşa edilen kanallar olduğunu söylemişti. Ne yazık ki 1950’lerde güçlü teleskoplar bunun optik bir göz yanılması olduğunu gösterdi. Fakat yüzyıl boyunca astronomlar Mars’ta en azından ilkel bir hayatın olabileceği konusunda ısrar ettiler. Viking araştırma aracı 1970’lerde gezegene indiğinde ne bir Mars’lı ne küçük bir yaratık, ne de mikroskobik bir organizmayla karşılaştı. Tüm araştımalara rağmen Mars bir kapı tokmağı kadar ölü gözüktü.

1996 yılında Mars’ta hayat ayı yeniden gündemdeydi. Mars’ta yüksek hızlarda meteor çarpmaları sonucu uzaya saçılan parçaların bazıları Dünya’ya ulaştı. Bu parçalar üzerinde araştırma yapan bilim insanları, sadece canlı organizmalar tarafından üretilebilecek mikroskobik çubuklar buldular. Bu durumda, belki de Mars’ta gerçekten hayat vardır ama, Viking aracı kayalara gömülü olabilecek bu canlıları bulamamıştır. Halen Mars’a yönelik olarak araştırmalar devam etmektedir. Bu araştırmaların bir parçası olarak 4 Ağustos 2007 tarihinde fırlatılan Phoenix uzay aracı 26 Mayıs 2008 tarihinde Mars’a inmiş olup dünyamıza bu gezegenden fotoğraflar göndermiştir.
Mars’ı dğğlf'”‘ İzlemek mr,I
Nasıl Bakmalıyız?
Mars çıplak gözle, kırmızı rengi sayesinde görülebilir.

Mars çıplak gözle sadece noktasal bir renk olarak gözlenebilir. Ama yine de gökyüzünde izlediği yolu ve Dünya onu geçtiğinde ters yönde devam eden hareketini izleyebilirsiniz. Çoğunlukla güçlü bir teleskop yardımıyla bile Mars’ı fazlaca izleyemezsiniz. Bunun nedeni çok küçük ve bulutlarla kaplı olmasıdır.

Ne Zaman Bakmalıyız?
Mars her iki yılda bir Dünya, Güneş’le Mars arasına girdiğinde bir ay civarında görünür. Bu duruma “Karşı Konum” denir ve Mars, gece boyunca gökyüzünde en görülebilir objedir.

• Karanlık Bölgeler  Şekil değiştirdiğinden dolayı bir zamanlar bitki örtüsü olduğu düşünülmüştür. Ama şimdi kayan kumlar olduğu biliniyor.
• Bulutlar (Syrtis Majör)  Tepesinde hafif kumlar olan koyu renk kayalar.
• Sinus Meridyeni  (Orta Enlem Körfezi)
• Bulutlar
• Siyah lekelerden oluşan hat  Marineris Valles (Denizler Vadisi)

Mars için Projeler
İyi ve büyük bir teleskobunuz varsa, aşağıdakileri yapmaya çalışabilirsiniz.
Eğer Mars’ı her gece aynı zamanda inceleme şansınız varsa, her incelemenizde Mars’ın kabataslak bir resmini çizin. Bu resimler aynı teleskop ve aynı büyütmeyle alındıysa, bir animasyonun kareleri gibi birbirine uymalıdır.
Kutupsal buzullardaki değişiklikleri araştırın.
Gece boyunca dönüş işaretlerine, mesela hareketli siyah lekelere dikkat edin.
Büyük Bataklık gibi ana şekillerde uzun zaman aralıklarında oluşarİkiikieri not edin,

 

fal bakma.gen.tr sundu…

mars hakkında bilgiler,mars ile ilgili projeler,marsın şekli

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment