Nereye Bakmalısınız?

Nereye Bakmalısınız?
Merkür’ü sarı ve sürekli ışığından ayırt edebilisiniz. Ufuk çizgisinin hemen üstündedir.

Nasıl Bakmalıyız?
Merkür’ü çıplak gözle gözlemleyebiliriz. Merkür üzerindeki detayı bir dürbünle bile görmek zordur. Ancak onun bir gezegen olduğunu sürekli ışığından anlarız. Büyükçe bir teleskop (150x büyütmeli, 30 cm açıklığı olan bir teleskop) kullanma imkanımız olursa, Merkür üzerindeki her detayı inceleyebilirsiniz.

Ne Zaman Bakmalıyız?
Merkür çok utangaç bir gezegendir. Kopernik de dahil olmak üzere birçok ünlü astronom hayatlarını Merkür’ü bir an bile göremeden geçirmişlerdir. Parlak olmasına rağmen, Güneş’e çok yakın olan konumu yüzünden yıl içinde, genellikle baharlarda, sadece bir kaç gün görülebilir. Bunun dışında gecenin ölü karanlığında asla göremeyiz, çünkü Merkür’de Venüs gibi yalnız sabah ve akşam görünür.

Venüs Cehennemi
Belli bir uzaklıktan, en yakın komşumuz olan Venüs çok güzel izlenebilir. Harika beyaz bulutlarla kaplı bu gezegen bir fener gibi uzayda asılı durmaktadır.
Fakat bu görüntüler aldatıcı olabilir. Çekirdek    Kabuk
Bulutların altında Venüs, bir cehennem tablosu çizer. Bulutlar sülfirik asitten meydana gelmiş ve öylesine kalınlaşmıştır ki gezegen üzerindeki atmosferik basınç Dünya’dakinin yaklaşık 90 katıdır.

(Bir arabayı düzlemeye yetecek kadar). Yüzeyi düz kayalar ve volkanlardan ve tabii ki yer yer kraterlerden oluşmuştur. Burada, turuncu renkli gökyüzünün altında ısı bir fırından çok daha sıcak, 470 derecedir.    Venüs

Venüs’te Parti
Venüs’ün kalın bulut tabakası yüzeyi öylesine iyi saklar ki eski zaman astronomları onların altındakilerle ilgili fantastik teoriler ortaya atmışlardı. Bazı insanlar bunca bulutun altında nemli tropik bataklıkların olduğu, ormanlarla kaplı bir gezegen olduğunu düşünmüşlerdi.

Aldığı ışığa göre silikçe parlayan bu bulutlar hakkında bir 19. yüzyıl astronomu olan Franz von Gruithuisen bu parlaklığın yeni bir imparatorun taç takmasını kutlayan Venüslüler tarafından oluşturulduğuna inanıyordu. Daha sonra da düşüncesi bulutların orman yangını sonucu ortaya çıktığı yönünde değişti. Acı gerçek, 1970’lerde gezegene inen Rus Venera araştırma aracı sayesinde ortaya çıktı.

Şanslı Yıldız
Venüs gezegenini gündüz görmenin şans getirdiğine inanılırdı. 1812’de Moskova’ya saldırmadan önceki sabah, Şu yıldızı gören Fransız İmparatoru Napolyon da böyle . düşünmüştü. Rusya taarruzu kariyerinin en büyük felaketiydi. . I

Gizli Sera
Venüs güneş sistemindeki en sıcak yerdir. Bunun bir nedeni Güneş’e yakın olmasıdır. Ancak Venüs, Güneş’e çok daha yakın olan Merkür’den bile daha sıcaktır. Cevap, atmosferinde yüksek oranda bulunan karbondioksit gazında yatar. Karbondioksit bir seradaki cama benzer, Güneş’ten gelen tüm ısıyı içeri alır ancak dışarı çıkartmaz. Eğer gezegen üzerinde su bulunsaydı, karbonioksiti çözebilirdi, ancak gezegen o kadar sıcaktır ki herhangi bir su kütlesi buharlaşır ve karbondioksit seviyesi hiç düşmez ve tüm bunların etkisi sonucu ortaya çıkan sera etkisi gezegeni kavurur. Venüs’ün daha da ısınmamasının tek nedeni yüzeydeki volkanların oluşturduğu, sülfirik asit bulutlarına dönüşen gazların güneş ışınlarını bloke etmesidir.

venüs nedir,venüs cehennemi,venüste parti

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment