Ocak ayı ortalarında, gece yarısı doğuya doğru bakarsanız, üç büyük, parlak yıldızdan oluşmuş bir üçgen seçersiniz. Bu yıldızlardan Procyon (Küçükköpek) Takımyıldızı’ nda, Betelgeuse (Avcı) Takımyıldızı’nda ve Sirius da (Büyükköpek) Takımyıldızı’nda yer alır. Avcı Takımyıldızı tamamen parlak yıldızlardan oluşmuş, en kolay görülebilir takımyıldızlardan birisidir.

Tam ortada, avcının kemerini oluşturan üç yıldızın hemen altında sisli bir leke göreceksiniz. Dürbünle baktığınızda bunun Avcı Bulutu adı verilen harika bir oluşum olduğunu görürsünüz.

Güney yarımkürede yaşıyorsanız:
Scorpius, Akrep. Ağustos ayı ortasında sırt üstü yatıp tam tepenize bakarsanız görebileceğiniz Akrep Takımyıldızımdaki en parlak yıldız, bizim Güneş’imizin 700 katı büyüklüğünde “süperdev” bir yıldız olan Antares’dir Güney yarımküredeki kış üçgeni, kuzey yarım küredeki yaz üçgeni ile aynıdır. Bir kış gecesinde kuzeye bakarsanız Vega, Deneb ve Altair’in oluşturduğu üçgeni görürsünüz. (S, 14)

Göksel İşaretler
Bir takımyıldız görmenin en güzel yanı başka takımyıldızlar görmenize yardımcı olmasıdır. Takımyıldızlardaki yıldızları diğer takımyıldızların yerini bulmak için kullanabilirsiniz.

Kutup yıldızı. Büyükayı’yı bulduktan sonra kutup yıldızını bulmak hiç de zor değildir. Bunun için gözlerinizi Büyükayı’daki Merak ve Dubhe yıldızları doğrultusunda aşağı doğru kaydırmanız yeterlidir. Karşınıza çıkacak ilk parlak yıldız, Kutup Yıldızı olacaktır. Kutup Yıldızı ayrıca, Küçükayı Takımyıldızı’nın son yıldızıdır.
Yunus. Bir yaz üçgeni yıldızı olan Altair, Yunus Takımyıldızı’nı bulmanızda yardımcı olur. Bu sefer izleyeceğimiz yol, Kartal Takımyıldızı’nın kuyruğundan kuzeydoğu yönüne doğru gözlerimizi kaydırmak olacaktır.

Ejderha. Yaz üçgeninde Deneb yıldızını bulduktan sonra Kuğu Takımyıldızı’nın gökyüzünde tepesinde Deneb olan bir haç oluşturan diğer yıldızlarını göreceksiniz. Gözlerinizi, gördüğünüz bu haçın kısa kolunu oluşturan üç yıldız doğrultusunda kuzeybatıya doğru yönlendirirseniz, küçük bir uçurtma biçimi oluşturan dört yıldız bulacaksınız. İşte bu dört yıldız, Ejderha Takımyıldızı’nın adını veren baş kısmını oluşturur. Not: Buradaki üçgen 14. sayfada başka bir açı ile görülebilir.

Güneyhaçı. Güney yarımkürede, kutup yıldızının eşi niteliğindeki en yakın oluşum Güneyhaçı’dır. Gözlerimizi ufuk çizgisinden biraz daha yukarı doğru çevirdiğimizde bu yıldız grubunu kışın yukarıda, yazın ise biraz daha aşağıda görünen Erboğa Takımyıldızı’nın hemen yanında görebiliriz. Erboğa Takımyıldızı’nın en parlak iki yıldızı olan Alfa ve Beta yıldızları doğrultusunda çizilecek bir hayali çizgi bizi Güneyhaçı yıldız grubuna götürecektir.

Bir önceki yazımız olan Gökyüzü dönüyor mu? başlıklı makalemizde gökyüzü döner mi, gökyüzü neye benzer ve gökyüzünün yapısı hakkında bilgiler verilmektedir.

Leave a comment